5 anledningar till att Leksand åkte ur igen

Foto: JIMMY WIXTRÖM
HOCKEY

Mora vann den sjätte kvalmatchen med förkrossade 5–1.

Därmed är de klara för SHL – samtidigt som Leksand åker ur.

Här är Sportbladets hockeykrönikör Tomas Ros fem anledningar till att LIF återigen tvingas spela i hockeyallsvenskan.

1. Nyförvärven

Eric Castonguay, Nichlas Torp, Joe Piskula, Atte Engren, Olle Alsing och Ben Youds var de spelare som Leksand satsade på inför säsongen. I övrigt kom man med en allsvensk stomme. Torp blev en flopp, helt klart. Kom in fel i laget, drog på sig matchstraff och hade det oerhört tungt i december. I januari värvades Mattias Ritola till laget, på fyraårskontrakt. Slog inte heller bra ut. Leksand har inte fått någon utväxling på spelarnas som värvades in – en bidragande anledning till lagets fall.


2. Målproduktionen

Leksand spelade 52 SHL-matcher.

I 29 av dem gjorde man ett eller noll mål. Katastrofdålig produktion. Kanske den sämsta målproduktionen av ett SHL-lag genom tiderna. Och den dåliga produktionen har fortsatt i kvalet mot Mora. Leksand behöver tio bra chanser för att göra ett mål. Mora tre chanser.


3. Spelet i powerplay

Hör och häpna – Leksand var det lag i SHL som fick mest speltid i powerplay. 4 timmar 59 minuter. Mer än alla andra lag. Mycket märkligt för en tabelljumbo – faktiskt. Men spelet i fem mot fyra, fyra mot tre och fem mot tre har inte fungerat. Ytterell eller Porsberger har inte lyckats få ordning på direktskotten och man har saknat en kreatör som ser till att möjligheterna i numerärt överläge blir till farliga mål-tillfällen.


4. Usel silly season

När Mora tar in Matt Bailey 15 februari så gör Leksand ingenting. När Rögle tar in Anders Lindbäck till målet, ett drag som till slut höll Ängelholm kvar i SHL, så tar Leksand in Mattias Ritola, med ett självförtroende lika stort som en pungråtta. Väldigt lätt att vara efterklok – men hade Leksand köpt loss Alsenfelt från Malmö i januari eller gått all in på att få in Patrik Zackrisson från Lugano så hade man inte hamnat i limbo mot Mora.


5. Pressen

Ja, inte massmedia. Jag syftar på mental press, den där 100 kilo tunga apan som sitter på leksingarnas rygg när det blir ett negativt kval. Sedan 2001 har man spelat fem stycken sådana. Och inte överlevt en enda. Lägg till att Leksand spelat i 16 slutspel sedan 1976 och åkt ut i första omgången 14 av gångerna. Lite sämst när det gäller. När det handlar om kvalspel i olika former är det pressen från fansen, sponsorer och hela byn som gör att benen blir som tunga timmerstockar, ögonen något mer oroliga och man håller lite hårdare om klubban än vanligtvis. 

ARTIKELN HANDLAR OM