Otäcka bilderna på svensken: ’Obehagligt’

HOCKEY


NEW YORK. Hockeyvärlden höll andan för svenske Carolina-keepern Eddie Läck i natt.

Han fick en smäll i nacken i samband med en kollision med en Detroit-spelare, blev liggande orörlig,  bars efter långvarig vård – medan bägge lagen väntade oroligt på isen – ut på bår och kördes till sjukhus.

– Det var obehagligt, sådant vill man aldrig se. Men han gjorde tummen upp när han bars ut så vi hoppas verkligen att det är okej med Eddie, säger Detroit-kaptenen Henrik Zetterberg till Sportbladet och lite senare kommer beskedet att den 29-årige målvakten har full känsel i alla kroppsdelar.

1 av 3 | Foto: Gerry Broome / TT / NTB Scanpix

Det var när matchen mellan Carolina Hurricanes och Detroit Red Wings i PNC Arena i Raleigh avgjordes, på övertid, olyckan inträffade.

Detroits unge forward Andreas Athanasiou kom ångande i en kontring och lyckades på nära håll tråckla in sudden death-pucken, men knuffades samtidigt av svenske centern Victor Rask och kolliderade med Eddie Läck.

Den svenske keepern kastade sig omedelbart bakåt med händerna åt nackhållet och blev sedan liggande orörlig på isen i nära tio minuter, medan ett stort team vårdare såg till att stabilisera hans nacke med en stödkrage och lyfte över honom på en bår. 

Blev kvar efter avgörandet

Samtidigt dröjde båda lagens spelare kvar på isen och övervakade scenen med oroliga blickar. 

– Det var självklart i det läget, säger Detroit-kaptenen Henrik Zetterberg när vi talar med honom efteråt.

– Det var obehagligt, sådant vill man aldrig se. Men han gjorde tummen upp när han bars ut så vi hoppas verkligen att det är okej med Eddie och att han mår bra i morgon och dagarna som kommer. 

Dessbättre verkar så vara fallet.

Eddies hälsning från sjukhuset

Hurricanes meddelade senare under natten att den 29-årige målvakten från Norrtälje tagits till UNC Rex-sjukhuset i Raleigh och genomgått tester och att han har full känsel i alla kroppsdelar. 

Från sjukhuset skickade pappa Wille Läck också en tweet om att sonen sänder att tack för ”all kärlek och alla böner”, och senare på tisdagsmorgonen svensk tid twittrade även Eddie själv om att han allting var okej och att han skulle få lämna sjukhuset samma kväll.

Tappade i slutspelsracet

Matchen vann alltså Detroit med 4-3 på övertid, varmed Carolina en poäng till trots tappade mark i slutspelsracet.

Kommande natt möts lagen egendomligt nog på nytt i PNC Arena, på grund av att en match tidigare i vintras ställdes in , och därmed får Red Wings helt unikt spela match för tredje dagen i rad.

– Det är första gången i min karriär jag varit med om det. Det är lite kämpigt, men vi behöver i alla fall inte resa och även om tåget tyvärr gått för oss blir det lite lättare när man vinner, kommentarer ”Zäta”.

Han stod för en assist i natt och Gustav Nyquist för två – och med det säkrade den senare sin 200:e NHL-poäng.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM