Damkronorna chanslöst mot Finland i kvarten

”Som seniorlag mot juniorlag”

Foto: SVT Play
HOCKEY

Det var klasskillnad mellan Finland och Sverige i VM-kvartsfinalen.

Efter en mardrömsstart förlorade Damkronorna med 0–4.

– Man är helt tom nu, säger lagkaptenen Emilia Ramboldt i SVT.

Sverige stötte på stora rivalen Finland i VM-kvartsfinalen och kom till matchen med ett mardrömsfacit den senaste säsongen – åtta raka förluster.

Starten på matchen blev allt annat än den svenskorna önskat.

Redan efter fyra minuter gjorde Sara Säkkinen 1–0, och när Mintuu Tuominen sköt in 2–0 i powerplay tre minuter senare var mardrömsstarten total.

”Gör inte vad de ska”

Vid det andra målet fick Linda Välimäki stå ensam och skymma målvakten Sara Grahm i skottögonblicket – något som kritiserades.

– Finland spelar med bra självförtroende och för svenskorna är det tvärtom. De gör inte riktigt det de ska. På målet låter de finländskan stå helt fri framför mål och skymma Grahn. Ett grovt fel. Det är inte första gången heller, det är ett fel som återkommer, säger experten Maria Rooth i SVT.

Jenni Hiirikoski, stjärnback i Luleå, satte sedan 3–0 i början av den andra perioden och Finland vann sedan matchen med 4–0, skotten med hela 42–16.

Sveriges nionde raka förlust mot grannlandet sedan i höstas innebär att VM, för tredje året i rad, är slut i kvartsfinal.

”Helt tom nu”

– Det är klart att man är helt tom nu, såklart besviken, säger lagkaptenen Emilia Ramboldt i SVT.

Hon tyckte det fanns mycket att förbättra.

– Vi måste stressa de mycket mer, de fick åka runt lite hur som helst i egen zon, och sedan måste vi skjuta mer. Men jag tycker ändå att vi höll huvudet uppe och att vi inte gick ner oss, säger hon.

Hockeylegendaren Maria Rooth imponerades inte.

– Sverige känns numret för litet hela tiden. Ibland ser det ut som ett seniorlag mot juniorlag. Jag hade inte tänkt mig att den här matchbilden skulle visa sig så tydligt, men det har hänt något med Finland, sa expertkommentatorn i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM