Henrik Sedin gjorde sin 1000:e poäng i NHL

Fjärde svensken i historien till milstolpen: ”Väldigt speciellt”

HOCKEY

NEW YORK. Den stående ovationen pågår förmodligen fortfarande i Vancouver...

För i natt hände det:

Med ett mål mot Florida nådde Henrik Sedin – som blott fjärde svensk i historien – sin 1000:e NHL-poäng.

– Det var väldigt speciellt. Särskilt som hela laget kom ut på isen för att fira med mig. Det uppskattade jag verkligen, säger han till Sportbladet. 

Det var i en kontring 5.50 in i andra perioden i matchen mellan Vancouver Canucks och Florida Panthers det hände.

Alex Edler skickade pucken till Daniel Sedin och han passade – förstås – vidare till brorsan Henrik, som precis framför kassen kunde peta in 1–1-pucken på gamla kompisen och lagkamraten Roberto Luongo.

”Står varandra nära”

Och med den fullträffen nådde Henrik alltså milstolpen 1000 poäng. 

– Jag hoppades ju att det skulle ske på hemmaplan och är väldigt glad att det blev så, säger ”Henke”  när vi talar med honom en dryg timme efter slutsignalen.

– Extra roligt var det att Alex och ”Danne” var inblandade i målet. Vi har ju spelat tillsammans väldigt länge och står varandra nära. 

I samma stund som pucken låg i motståndarkassen fullkomligen exploderade Rogers Arena och hela hemmalaget, inklusive andremålvakten Jacob Markström, störtade ut på isen.

– Just att hela laget kom ut och firade med mig var nog det som kändes allra mest speciellt . Det uppskattade jag verkligen, fortsätter Canucks-kaptenen. 

Hyllades av 18 000 i flera minuter

Som också fick ett grattis och en vänskaplig liten klapp av Luongo – trots att det var på honom han gjorde det historiska målet.

– Väldigt fint av honom. Det säger en hel del om vad han är för slags person, säger ”Henke”. 

Ovationerna ville sedan aldrig ta slut. 18 000 fans stod upp och jublade i flera minuter – och fortsatte sedan på samma sätt i nästan varje reklamavbrott.

– De har väntat länge på det här och blev väldigt glada. Det var förstås fint att få uppleva, jag är som sagt glad att det här hände på hemmaplan. 

Henrik  är förste Canucks-spelaren i historien att passera den klassiska barriären – och den blott fjärde svensken. Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström är de enda blågula stjärnorna i 1000-klubben sedan tidigare, men nu har de alltså sällskap av Henrik Sedin.

– Som svensk är det väldigt stort att vara del i samma sällskap som dem. Som jag ser det är det tre spelare i en helt egen klass, säger han. 

Matchen mot Florida vann Vancouver till slut med 2–1. Backen Luca Sbisa vräkte in det matchavgörande målet i början av tredje perioden.

– Ja, det var väldigt skönt att vi kunde vinna. Om man förlorar när sånt här händer förtas glädjen lätt, konstaterar nattens store stjärna.

Se fler höjdpunkter på och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på

FAKTA

NATTENS NHL


Vancouver–Florida2–1 (0–0, 1–1, 1–0)
Vancouver: Henrik Sedin (11) (Daniel Sedin, Alexander Edler), Luca Sbisa, Målvakt: Ryan Miller 97,1 procent. Florida: Jaromir Jagr. Målvakt: Roberto Luongo 93,8 procent.
Publik: 18 865.
Edmonton–Nashville2–2 e str (0–0, 1–1, 1–1, 0–0, 0–1)
Edmonton: Matt Hendricks, Milan Lucic. Målvakt: Cam Talbot 95,5 procent. Nashville: Viktor Arvidsson (11) (Filip Forsberg), Ryan Ellis, James Neal (avgörande str). Målvakt: Pekka Rinne 93,8 procent.
Publik: N/A
New Jersey–Montreal1–3 (1–1, 0–0, 0–2)
New Jersey: Steven Santini. Målvakt: Keith Kinkaid 88,5 procent. Montreal: Alex Galchenyuk, Shea Weber, Max Pacioretty. Målvakt: Al Montoya 94,1 procent.
Publik: 15 345.
Carolina–Pittsburgh1–7 (0–1, 0–4, 1–2)
Carolina: Viktor Stålberg. Målvakt: Cam Ward 82,9 procent.
Pittsburgh: Conor Sheary 2, Trevor Daley, Carl Hagelin (6), Chris Kunitz, Phil Kessel, Jevgenij Malkin. Målvakt: Matt Murray 96,4 procent.
Publik: 17 312.
Buffalo–Detroit3–2 e förl (0–1, 1–0, 1–1, 1–0)
Buffalo: Sam Reinhart, Ryan O'Reilly, Kyle Okposo. Målvakt: Anders Nilsson 94,1 procent. Detroit: Frans Nielsen, Darren Helm. Målvakt: Petr Mrazek 91,9 procent.
Publik: 18 942.
Boston–Chicago0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
Boston: Målvakt: Tuukka Rask 95,5 procent. Chicago: Marian Hossa . Målvakt: Scott Darling 100 procent.
Publik: 17 565.

(TT)