Finland illa ute i VM-mötet med Norge

Foto: GRIGORY DUKOR / X90080
HOCKEY

Finland–Norge 3–2 – efter förlängning.

Då jublar man i öst.

– Turneringens överlägset bästa match för Finland, skriver Ilta-Sanomat i en analys.

Finland – och förbundskaptenen Lauri Marjamäki – är pressat i hockey-VM efter en svag start med förluster mot Tjeckien och Frankrike samt spelmässigt dåliga insatser mot Vitryssland och Slovenien.

Mot Norge hade ”Lejonen” nya problem.

Efter att ha hamnat i underläge i den första perioden vände Finland förvisso matchen till 2–1 efter mål av backarna Juuso Hietanen och Julius Honka.

Men med 29 sekunder kvar kom kallduschen när Andreas Martinsen tryckte in 2–2 från nära håll.

”Går i rätt riktning”

I förlängningen kunde Markus Hännikäinen till slut avgöra matchen när han kom fri efter att ha lämnat utvisningsbåset.

– Grabbarna krigade bra i boxplay och dödade det. Det var det viktigaste. Sedan levererade Mika Pyörälä en fantastisk passning på mitt klubblad. En viktig seger för oss. Men jag ska inte ljuga, det grämer lite fortfarande att vi tappade ledningen under ordinarie tid, säger Markus Hännikäinen till Ilta-Sanomat.

Finländsk media var förhållandevis nöjd efter seger mot ”blåbäret” Norge.

– Turneringens överlägset bästa match för Finland. Spelmässigt de första riktigt bra tecknen i turneringen. Processen går i rätt riktning, skriver Ilta-Sanomats Tuomas Nyholm i en analys.

Aldrig missat kvartsfinal

Finlands seger innebär att laget ligger fyra i sin grupp (den sista kvartsfinalplatsen) med nio poäng inför de avgörande två matcherna mot Schweiz och Kanada.

Med största sannolikhet räcker det med en seger mot Schweiz på söndagen för att ”Lejonen” ska nå kvartsfinal. Tillsammans med Sverige, Kanada och Tjeckien tillhör Finland nationerna som aldrig missat en slutspelsplats sedan VM införde det systemet 1992.

Mot Norge spelade det finländska laget med sorgband efter att ex-presidenten Mauno Koivisto avlidit på fredagen, 93 år gammal.

– Det var sorgligt när beskedet kom på fredagen. En fin president, en fin karriär, en fin människa, säger assisterande lagkaptenen Valtteri Filppula till Iltalehti.

ARTIKELN HANDLAR OM