Brandtalet som ska lyfta Tre Kronor mot guld

Truppen är stängd – då samlade Rikard Grönborg laget för att svetsa ihop laget

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

KÖLN. Stjärnorna Nicklas Bäckström och Henrik Lundqvist är på plats – vilket betyder att VM-truppen är spikad.

Då höll förbundskapten Rikard Grönborg ett brandtal inför matchen mot Danmark.

– Rikard tryckte på att nu är alla här och nu kör vi. Att det är extra viktigt att alla köper sina roller, säger assisterande lagkaptenen Gabriel Landeskog.

Världsstjärnorna Nicklas Bäckström och Henrik Lundqvists entré i VM-turneringen betyder att den svenska truppen nu är stängd.

”Nu är alla samlade”

Det är de 25 spelarna som är anmälda som ska gå för VM-guldet.

Efter den obligatoriska träningen på förmiddagen, före matchen mot Danmark, samlade Rikard Grönborg hela laget i omklädningsrummet. Där höll han något av ett brandtal inför fortsättningen.

– Det var glasklart, inga konstigheter. ”Nu kör vi, nu är truppen här”. Rikard tryckte också på att det är extra viktigt att alla köper sina roller. Att vi går in i det här helhjärtat. Vi är här för att vinna, det är vad vi är här för, säger Gabriel Landeskog.

Betyder det mycket att truppen är stängd och ni vet exakt hur laget ser ut?

– Ja, nu är det inga tveksamheter längre, nu är alla här som ska vara här. Nu ska vi gasa och köra. Vi ska ta en dag i taget. Stänga den här matchen och analysera vad vi kan göra bättre och så tar vi Slovakien på tisdag, säger Landeskog.

Senare på kvällen åkte Tre Kronor ut och vann med 4–2 mot Danmark. 

Kemi i nya kedjan

Henrik Lundqvist stod för en stabil match och Nicklas Bäckström svarade för både mål och assist. Washingtoncentern hittade dessutom direkt kemin med William Nylander och ett annat nytillskott, Rangers Oscar Lindberg.

”Det var extra fokuserat”

Gabriel Landeskog menar att det märktes att stämningen inför matchen var lite annorlunda med Lundqvist, Bäckström och Lindberg på plats:

– Det kändes som det var extra fokuserat. Får man in kvalitetskillar i de tre som kommer in, med den pondus de har, förändrar det stämningen i omklädningsrummet på ett väldigt positivt sätt.

Även Victor Hedman tyckte det var ett viktigt snack i samband med träningen:

– Nu har de gjort en gameplan och vi har en viktig vecka framför oss. Det är vi på isen som ska göra det. Nu har vi satt gruppen och de nya killarna som har kommit in gör stor skillnad. Vi har en bra stämning i gruppen och vi har bra ledare, säger Tampa-backen.

INSIDE TRE KRONOR: Följ med bakom kulisserna