Kastade in malfisk – nu polisanmäls han

avPer Bjurman

HOCKEY

PITTSBURGH. Nashville-supportern som slängde in en stor, slemmig mal på isen under första Stanley Cup-finalen ser ut att – häpp! – få sina fiskar varma.

Han polisanmäls för ordningsstörande och ”innehav av kriminellt redskap”.

– Myndigheterna i Pennsylvania måste benåda honom, manar lokalpolitiker i Nashville.

Foto: VIASAT
Jacob Waddell förs ut ur arenan.

Det var i andra perioden i den första Stanley Cup-finalen mellan Pittsburgh Penguins och Nashville Predators i PPG Paints Arena i Pittsburgh som 36-årige Predators-supportern Jacob Waddell slängde in en stor, klibbig malfisk på isen – i enlighet med traditioner som 2003 startades i Nashville som reaktion på att Detroit Red Wings-fansen alltid kom till Bridgestone Arena och slängde in sina bläckfiskar.

I Pittsburgh är ingen road av att se sådana ritualer utföras i den egna hallen, så för att överhuvudtaget kunna köpa mal i västra Pennsylvania krävs under finalveckorna ID som visar att man inte kommer från Nashville.

Det hindrade inte Wadell.

Smugglade in fisken

Han köpte en hemma Tennessee, vakuumförpackade firren, körde till Pittsburgh, smugglade in den i arenan i sina shorts (!) – och när det var dags plockade han fram den och hivade in över plexiglaset.

Humor, tyckte många.

Men inte ordningsmakten i Pittsburgh.

Wadell slängdes ut från arenan – och har nu polisanmälts för ordningsstörande, ”innehav av kriminellt redskap” och ”störande av möte”.

Den stränga reaktionen har väckt upprörda känslor i Tennessee.

Flera lokalpolitiker vädjar till myndigheterna i Pennsylvania att ha överseende med vad man betraktar som ett busstreck.

”Var ett litet skämt”

Freddie O'Connell, ledamot av Nashvilles motsvarighet till kommunfullmäktige, har till och med begärt att kammaren han tillhör officiellt kräver att Wadell benådas.

– Det var ett litet skämt och att ta det så långt att killen ska prövas rättsligt är att överdriva en smula, säger O'Connell till tidningen The Tennesseean.

Advokaten Rob McGuire, som erbjudit sig att åka till Pittsburgh och försvara Wadell,  håller med.

– Att anhålla någon för något så trivialt är löjeväckande, säger han.

– Om han vill ha min hjälp åker jag gärna dit. Jag kan försvara Nashville-supportrars rätt att slänga malfiskar på isen dagen lång.

Och det vore ju fina fisken...


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM