Foppa: ”Mår dåligt varje dag för Modo”

Foto: Linus Norberg
HOCKEY

Peter Forsberg lämnade Modo när klubben åkte ur SHL.

Nu berättar hockeyikonen om hur mycket degraderingen fortfarande plågar honom och han tvekar på en återkomst till hockeyn.

– Jag mår dåligt varje dag jag ser Modo i allsvenskan, säger ”Foppa” och pratar också om livet som trebarnspappa i samband med hans nya samarbete med ATG.

Sedan Peter Forsberg avslutade sin hockeykarriär 2011 har han gett sig in i affärslivet med flera projekt i gång.

Nu har han också inlett ett samarbete med ATG, ambassadör för projektet Drömfonden, som ska motverka utanförskap och ohälsa inom idrotten.

– Jag är samtidigt travintresserad som att jag tycker det är viktig att engagera sig. Att man får ge något tillbaka, säger ”Foppa” när Sportbladet träffar honom.

”Foppa” har nu lagt hockey bakom sig, åtminstone yrkesmässigt, och lämnade uppdraget i moderklubben Modo efter att klubben trillade ur SHL våren 2016.

– Den enda kopplingen till hockey jag har i dag är att jag ska kommentera under OS. Annars har jag ingenting. Jag har inte så mycket med Modo att göra längre, inget mer än att jag har några bolag som sponsrar klubben.

”Brinner fortfarande för Modo”

Men även om inte 43-åringen är involverad i Modos verksamhet följer han laget.

Och degraderingen sitter fortfarande kvar.

– Jag mår dåligt varje dag när jag ser Modo i allsvenskan, säger ”Foppa” och fortsätter:

– Förhoppningsvis var det bara ett tufft förstaår i allsvenskan och att det blir bättre nästa säsong. Förhoppningsvis finns inte samma krav på laget. Det är ju jobbigt att möta ett lag som exempelvis Oskarshamn och ha kravet att vinna, men inte riktigt materialet. I någon match ställde vi upp med tolv juniorer. Jag hoppas de har fått arbetsro där uppe nu.

Är det aktuellt med en återkomst till hockeyn i framtiden?

– Nja, jag vet inte. Jag har svårt att jobba för något annat lag än Modo. Jag har andra projekt i gång och har dessutom tre småttingar hemma. Problemet är att man inte hinner hem efter matcherna och helgerna blir uppbokade. Men jag brinner fortfarande för Modo och jag hoppas att vi tar oss tillbaka i SHL, så jag kan sova bättre.

Trivs med familjelivet

Hur är livet som trebarnsfar?

– Man har ju varit egoistisk tidigare, ville sova på vissa tider och äta på andra tider. Det kan jag glömma nu. Nu är det andra som bestämmer schemat. Men jag tycker att det är jätteroligt. Vi har fina barn som har mycket energi.

Kan de vara blivande idrottsstjärnor?

– Den äldsta blir en fjärdekedjaspelare, brukar jag säga. Han är mer en tacklare och brunkare. Den yngre har otroligt mycket boll, han leker med den dygnet runt. Så fort han blir ledsen kan man ge honom bollen och han blir glad igen. Tjejen är mitt emellan, ena stunden vill hon leka med bollen, andra stunden göra något annat. Det är kul att de kan vara så olika.

Något giftermål på gång snart?

– Nej, inte riktigt ännu, säger Forsberg och berättar att det snarare blir en lugn sommar som spenderas i både Stockholm och Örnsköldsvik.

– Vi ska hålla oss hemma så mycket som möjligt. Ö-vik och Stockholm är fantastiskt på sommaren.

Forsberg följde också Tre Kronors framfart i VM och tycker att guldet var välförtjänt.

– De hade ett bra lag, en fantastisk backuppsättning kryddat med Lundqvist (Henrik) och ”Bäckis (Nicklas Bäckström) i slutet. Många som gjorde bra ifrån sig, de fick vinna VM-guld välförtjänt, säger ”Foppa” som särskilt hyllar Örnsköldsvikskompisen Victor Hedman.

Går inte före i kön

– En otroligt fin kille. Han har verkligen utvecklats- Och något som värmer extra eftersom han värnar om Ö-vik så mycket.
Gemensamt för spelare från Örnsköldsvik är att de flesta stjärnor hyllas för attityden och den ödmjuka framtoningen.

”Foppa” tror inte att det är någon slump.

– Det kan vara för att vi kommer från Örnsköldsvik. Alla känner alla, man är en i gänget oavsett hur duktig du än är. Om jag jämför med USA så blir du verkligen uppmärksammad. Så är det inte i Ö-vik, man får ingen fördel ändå, säger han och minns en incident.

– Jag kommer ihåg när jag hade en polare från USA på besök. Vi skulle gå på O’learys och han trodde att vi skulle gå före i kön. Men jag fick förklara att vi ställer oss i kön som alla andra, det är så man gör här. Det spelade ingen roll om det var 50 pers i kön, man ställer sig i kön. Det är så det funkar i Ö-vik. Det är ingen som har något Vip-kort där.

ARTIKELN HANDLAR OM