Mejla

Hans Abrahamsson

En ny helt underbar final

HOCKEY

OSTRAVA. Hur många helt underbara JVM-finaler har vi sett de tio senaste åren?

Tio? Ja, det känns så.

Och visst kan jag förstå den ryska frustrationen, men det var något annat som fällde ryssarna.

Stormakterna Kanada och Ryssland gjorde upp i ännu en klassisk final. Finalmötet i Toronto 2015 mellan de två nationerna är en av de bästa hockeymatcher jag har sett, alla kategorier. Och den här blev en av de mest dramatiska. Lite som den i Buffalo för tio år sedan, fast omvänt.

Då ledde Kanada med 3–0 inför den tredje perioden och ryssarna, med bland andra Panarin och Tarasenko i laget, kom ut och gjorde fem raka mål. 

Hela hockeynationen Kanada var i chock.

I kväll i Ostrava fick vi uppleva en liknande vändning, men nu var det Kanada som gav igen.

Ryssland hade en 3–1-ledning då elva minuter återstod när Kanada inledde en våldsam forcering. Sju minuter senare stod det 4–3 till Kanada. Ett resultat som stod sig matchtiden ut. 

Kan förstå ryssarnas ilska

Det går givetvis att ha synpunkter på bedömningen i slutminuterna. Inte minst den puckout som Kanada klarade sig ifrån, där verkar en tv-kamera ha räddat kanadensarna… Ryssland åkte däremot på två utvisningar och fick avsluta matchen i spel tre mot fem. Då var det av förklarliga skäl inte lätt att få till någon slutforcering. 

Men domarna eller bedömningen var inte den stora anledningen till att ryssarna inte tog guldet. 

Rent krasst ska det helt enkelt inte gå att vinna ett JVM med ett så svagt målvaktsspel som ryssarna haft igenom stora delar av turneringen. Och inte minst i de två avslutande matcherna. 

Efter att superhajpade 17-åringen Jaroslav Askarov klappat ihop ett par gånger under turneringen, senast i semifinalen mot Sverige fick Amir Miftakhov chansen.

Okej att puckar studsade som i ett flipperspel på några av målen, men Miftakhov spred definitivt inte något lugn till sina utespelare. Och hans agerande på det avgörande målet, där han inte stöter iväg pucken med klubban, kändes otroligt märkligt. 

Annars kändes det här som ryssarnas final. De kom ut i ett rasande tempo och i 50 minuter såg de snudd på oslagbara ut 

Första medaljen sedan 2008

Samtidigt går det inte att sluta imponeras av Kanada, som återigen uppträdde som en blodhund när de fick hugg och sedan inte släppte greppet förrän slutsignalen gick.

Det här guldet var för övrigt Kanadas första JVM-medalj på europeisk mark sedan 2008. Då som nu avgjordes turneringen i Tjeckien. I Pardubice och det var Sverige som fick uppleva en synnerligen bitter förlust i förlängningen. 

Sedan dess har Kanada lämnat Europa utan medalj i tre raka turneringar. Nu vann de sitt åttonde guld under 2000-talet och bröt dessutom den där Europa-förbannelsen.

Sverige pressade alltså Ryssland i semifinalen. Efter den här finalen känns det som Juniorkronorna trots allt inte ligger så långt ifrån den absoluta toppen. Att Sverige dessutom fick med både Rasmus Sandin och Samuel Fagemo i turneringens all star team säger att vi även har topparna. 

Till sist: De kanadensiska spelarnas föräldrar har för övrigt bott på samma hotell och jag kan lova att de både har hörts och synts och druckit öl. Jag vågar knappt tänka på hur den här natten kommer att bli…

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Av: 

Hans Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Abrahamsson: Så slutar JVM-kvartsfinalerna

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

JVM i ishockey

Ishockey