Melin: ”Överraskad att jag fått vara kvar så länge”

Under söndagen fick Roger Melin beskedet att han får sparken från Leksand.

Något som till slut kom väntat enligt 63-åringen själv.

– Jag är överraskad att jag fått vara kvar så länge, säger han.

Roger Melin har fått sparken från Leksand och har ersatts av Ulf Samuelsson.

Det var under söndagen som Roger Melin fick beskedet av Leksands general manager Thomas Johansson på telefon.

Under måndagen har han varit på plats i arenan får att hämta saker och ta farväl av spelartruppen.

– Med tanke på hur det har gått den här säsongen där vi bara har vunnit elva matcher av 38 och ligger sist i tabellen så är det inte konstigt att det händer någonting. Inför säsongen hade vi ganska höga förväntningar och trodde på laget och att vi skulle klara oss ganska bra, men vi har inte lyckats och då är det här är en ganska naturlig förändring att göra, säger Roger Melin.

”Nästan i samförstånd”

Så du har känt att det här beslutet har varit på gång?

– Ska jag vara ärlig så trodde jag inte att de skulle ha så stort tålamod som de har haft. När vi startade säsongen sa hela föreningen att det skulle bli slut med lindansandet och jojo ner i hockeyallsvenskan och tillbaka, och vi införskaffade spelare som vi trodde skulle klara av att bära laget. Vi trodde mycket på laget, med tanke på det är det klart att jag trodde att det skulle hända något tidigare.

Roger Melin.
Roger Melin.

Finns det någon schism eller besvikelse bakom det här beslutet?

– Det är nästan i samförstånd som vi gör det här, jag vill ju föreningens bästa och lagets bästa framförallt. Jag ser det här som en naturlig förändring för att försöka få fart på laget, jag har inte fått det resultatet med laget som jag hade velat. Jag har till och med själv pratat med spelarna om att om de behöver göra någon förändring så tar jag det inte personligt, utan jag ser till deras bästa och försök att nå framgång.

Saknat mental styrka

Vad är det du känner att du inte har lyckats åstadkomma med det här laget?

– Dels är det special teams som verkligen har varit vår akilleshäl, både powerplay och penaltykilling har varit riktigt, riktigt dåliga om man ska vara ärlig. Vi har inte hittat en lösning på det som har fungerat, det är möjligt att Uffe som kommer in kan ta med sig lite från NHL och hitta andra vinkar på det. I matcherna som helhet så har vi inte lyckats göra de där avgörande målen för att vinna matcher, vi har spelat bra och jag tycker inte att det har varit något fel på vårt spel eller vårt system eller vårt tänk. Vi har inte haft den där sista mentala styrkan för att avgöra matcherna.

”Riktigt nederlag”

Tror du att Ulf Samuelssons mer offensiva approach i coachningen också är något som behövs?

– Jag har haft min stil i 33 år nu, jag har sett likadan ut hela tiden. Jag tycker ändå om jag tittar tillbaka på min karriär att jag trots allt nått hyfsade framgångar. Jag har aldrig någonsin på den här nivån hamnat i det läget att vi riskerar hamna i negativt kval. Under 15 tidigare år i den högsta serien så har jag alltid nått slutspel, så det här var ett riktigt nederlag för mig.

Är det självklart för dig att möta laget och ställa upp för klubbens webbsida på det här sättet som du har gjort under dagen?

– En del kanske tycker synd om mig personligen, men det ska de verkligen inte behöva göra. För det här är inget personligt, det här är för att föreningen och laget ska ändra en riktning och försöka hitta en lösning. Jag tror definitivt att Leksand kommer att reda ut den här situationen, tittar man på spelschemat så ser det ganska bra ut resten av säsongen både med vilka man möter och hur det är fördelat med hemma- och bortamatcher. Det behövs något för att få det vicka över det sista lilla och vinna matcherna, jag tror att det kommer. Jag tror att de har en god chans att klara det faktiskt.

Rensat stugan

Vad kommer du att göra nu?

– Jag har varit i arenan och lämnat nycklarna och jag har rensat ut stugan som jag har bott i. Nu sitter jag i bilen på väg hem till Gävle, jag ska ta hand om frun och hunden de närmaste månaderna. Jag kan inte svara på hur jag gör med hockeyn framöver, nu drar jag mig tillbaka till och funderar till och med april vad jag ska göra.

Ulf Samuelsson anländer till Leksand från hemmet Sand Diego i Kalifornien under tisdagskvällen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!