Klubbrist för SHL-lagen efter coronaviruset

GÄVLE. Coronaviruset sprider skräck över världen.

Och ställer även till det för SHL-lagen som riskerar att drabbas av klubbrist i slutet av säsongen:

– Det kan bli jättestruligt för lagen som håller på och spelar in i april, säger Brynäs materialansvarige Mattias Pettersson. 

Det fruktade coronaviruset får allt större spridning i Kina och sprider sig även över världen. Nyligen upptäcktes det första fallet i Sverige.

Världshälsoorganisationen WHO har utlyst ett globalt nödläge, vilket bara har hänt fem gånger tidigare i världen. 

Men det är inte bara medicinska problem som viruset skapar, utan även praktiska. För SHL-lagen kan det innebära akut brist på klubbor i slutet av säsongen.

Anledning är att utrustningsjätten Bauer har all tillverkning av klubbor i just Kina. Och där är fabriken just nu stängd. 

– De stänger normalt sett tio dagar över deras nyår. Sedan har myndigheterna nu beslutat att stänga i ytterligare tio dagar på grund av smittan. Om det här fortsätter kan de stänga ännu längre, berättar Mattias Pettersson.

NHL-klubbarna går först

För Brynäs del är det ingen akut kris, men det kan bli:

– Jag ligger så pass långt fram så nästa beställning vi ska få är när åttondelsfinalerna börjar (i mitten av mars). Men har du någon klubb som ligger på gränsen nu får de garanterat problem, säger Pettersson.

Till att börja med är fabriken alltså stängd i 20 dagar då det inte produceras några klubbor. Bara de 20 dagarna skapar en propp i leveranserna och den kan bli ännu större, beroende på vilket beslut som de kinesiska myndigheterna tar.

– Du kan tänka dig alla som har beställt och väntar på klubbor. NHL går givetvis först och innan du kommer ner för stegen till svenska lag. Lägger jag en order i dag kan jag få den i början av mars. Byggs det här på ytterligare, att allt blir mer förskjutet, kommer det garanterat att bli strul även för oss i Brynäs, säger Pettersson och fortsätter: 

– För oss är det hyfsat lugnt, om de nu får det här under kontroll fort och kan öppna fabriken. Men jag kan tänka mig att om det blir stängt under längre tid kommer bli jättestruligt för lagen som håller på in i april.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!