Boustedt: ”Spelare har antytt att man pressats till nej”

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots en stor mängd svenska spelare i KHL är det bara fem stycken som representerar Tre Kronor i Globen i veckan.

– Det har antytts av spelare att man har blivit pressade att tacka nej, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

”Ett litet steg bakåt”.

Så beskriver Tommy Boustedt situationen med KHL inför Beijer Hockey Games. Ursprungligen hade Tre Kronor nio KHL-spelare med i truppen till landslagsturneringen i Globen. Efter fyra avhopp är den siffran nere på fem.

Tommy Boustedt upplever att det kan uppstå problem kring uttagningen av KHL-spelare.

– Vi kan ju inte veta exakt vad som har sagts i Ryssland mellan spelare och klubb. Men vi har känslan... att eftersom spelare först har blivit uttagna och tackat ja och sen har det antytts av spelare att man har blivit pressade av sina klubbar att tacka nej, säger han.

Boustedt förklarar att det ryska ishockeyförbundet är medlem i internationella ishockeyförbundet, IIHF. KHL-klubbarna är i sin tur medlemmar i det ryska ishockeyförbundet. Beijer Hockey Games anses som ett ”internationellt break” och då ska spelarna släppas enligt IIHF:s regelverk.

Sämre samarbete

Det ryska förbundet är på samma våglängd som den svenska motsvarigheten, enligt Boustedt. Däremot tycker han att relationen med de inhemska ligorna verkar skilja sig.

– Deras samarbete med KHL kan inte vara lika tajt som vårt samarbete med SHL. Det är inte så att våra SHL-spelare blir tillsagda av sina klubbar att lämna återbud, utan de respekterar vårt samarbete och det borde ju KHL-klubbarna också göra.

Men det gör inte klubbarna?

– Nu återstår det ju kanske att bevisa. Det är ju lätt att anta att de inte är skadade eller sjuka och har blivit pressade, och spelare antyder det själva. Men det är inte så att vi i skrift har fått meddelanden från KHL-klubbar att de inte vill släppa spelare. Utan det är mer så att spelare har tackat nej själva efter att ha blivit tillsagda eller påverkade på något sätt av sina klubbar att göra det.

Tommy Boustedt.
Foto: BILDBYRÅN
Tommy Boustedt.

Tre av de uttagna spelarna som lämnade återbud efter att ha blivit uttagna har spelat med klubblagen sedan dess.

– Det lindrar ju inte misstankarna heller. Men det är en väldigt svår situation för spelarna. Det är deras arbetsgivare och de lever på det här. Om arbetsgivaren kommer och pressar är det ett svårt läge så spelarna har ingen skuld i det här, säger Boustedt.

Upp på dagordningen – igen

I samband med Beijer Hockey Games – en av fyra turneringar i Europa under säsongen – kommer representanter från nationsförbunden att träffas.

– Den här frågan brukar vara uppe på dagordningen och kommer vara uppe igen. Jag är ganska övertygad om att ryska förbundet kommer säga att de delar vår uppfattning och fortsätta jobba för att spelare ska släppas. Men de facto så har vi haft problem. Det är ju vissa spelare från KHL som är här, så alla är inte påverkade på samma sätt. Det är klart att vissa klubbar driver verksamheten annorlunda, även i KHL, säger Boustedt.

Han upplever att det gradvis har blivit bättre men att just den här turneringen är ett undantag.

– Det har gått åt rätt håll de senaste åren så det här är ett litet steg tillbaka.

Publicerad:

LÄS VIDARE