NHL-stjärnan hemlös igen – vägrar ta emot hjälp

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Tim Boyle / TT NYHETSBYRÅN

HOCKEY

Han draftades som nummer ett 1986, vann Stanley Cup och tjänade över 130 miljoner kronor på 15 säsonger i NHL.

51 år gammal fortsätter Joe Murphy återvända till gatan som hemlös.

Nu vägrar han att ta emot hjälp.

På 1980-talet var kanadensaren Joe Murphy en av världens största ishockeytalanger och dominerade i junior-VM.

Det var 1990 som han vann Stanley Cup med Edmonton Oilers och NHL-karriären fortsatte till och med säsongen 2000/2001 då han spelade för Washington Capitals.

Jeff Seidel på USA Today har träffat honom på gatorna i den lilla vackra turistorten Kenora vid sjöarna och skogarna i delstaten Ontario.

”Smärtsamt och otäckt”

Joe Murphy har bott i ett tält som nu ska ha slitits sönder och sover nu i stället på bänkar, i portuppgångar, i tunnlar och under en bensinmacksskylt.

Ofta går han runt utan skor och strumpor, vid ett tillfälle har han en sönderriven t-shirt runt anklarna.

– Mina fötter har blivit vita, det har blivit riktigt otäckt. Jag behöver inte ta bort mina tår, det tror jag inte – men det kommer att bli smärtsamt och otäckt, eller hur?, säger Joe Murphy.

Många har försökt hjälpa den tidigare ishockeystjärnan de senaste åren – inklusive NHL Alumni Association, den lokala polisen, tidigare lagkamrater, hans advokat, psykologer och socialarbetare.

Han har vägrat ta emot den mesta av hjälpen, han bodde på ett motell betalat av NHL Alumni Association några månader i vintras men valde själv att flytta ut.

– Jag gillar att vara ensam, jag har mycket energi – folk kommer alltid efter mig för att prata. Jag kan känna det andliga, jag gillar att vara ensam i ett rum – när jag är ute och pratar med folk stör det mig ibland, säger Joe Murphy.

Upprepade hjärnskakningar

USA Today skriver att han är besatt av änglar och ärkeänglar, han tror att andar kontrollerar människor genom att få dem att säga saker som marionetter.

– Hörde du det där? Kom igen, du vet vad som hände, säger Joe Murphy.

– Det var en ande över ditt huvud och du sa till den att försvinna. Och vvvrrpp, borta.

Joe Murphy pratar själv om att han har drabbats av mental ohälsa – han har lidit av depression, svårt att tänka, korta minnesförluster, känslomässig instabilitet och självmordstankar.

Allt det är symptom på traumatisk encefalopati (CTE), en sjukdom som anses orsakas av upprepade smällar mot huvudet.

Joe Murphy drabbades av flera hjärnskakningar under sin sin tid som professionell ishockeyspelare.

Han säger att han får 10.000 kronor i månaden i pension, men att han gör av med dem på några dagar.

Samtidigt är han tveksam till att ta emot pengar från NHL från en rättslig uppgörelse med över 300 tidigare spelare angående huvudskador.

– Jag gör av med pengarna ganska snabbt i början av månaden om jag festar, gör något eller om mediciner kommer in. Då är det borta, säger Joe Murphy och skrattar.

I intervjuerna förnekar han och erkänner han om vartannat att han tar droger.

Ser fram emot NHL-premiären

Angående motellrummet som tidigare lagkamraten Glenn Healy var med och fixade i vintras säger han att han inte vill ha hjälp eller medlidande, han föredrar att vara ensam.

– Det var nästan uppgjort, någon försöker kontrollera staden och kontrollera vissa saker – du måsten bli av med det. De försöker kontrollera alla i det, så de sätter mig där och har kul, säger Joe Murphy.

Familjen har han ingen kontakt alls med enligt honom själv.

– Jag pratar inte med min familj och jag vill inte att de hör av sig. Jag önskar dem allt gott, säger Joe Murphy.

Mitt i sin situation kan han ändå prata optimistiskt om framtiden och planerar att flytta till Winnipeg.

– Jag känner att många bra saker är på gång och jag ser fram emot den kommande NFL-säsongen, jag älskar tv och sport. Sedan i oktober är det world series i baseboll, och basket- och ishockeypremiärer, det är en fin tid, säger Joe Murphy.

Som forward draftades han som nummer ett av Detroit Red Wings och spelade också för NHL-klubbarna Edmonton Oilers, Chicago Blackhawks, St. Louis Blues, San Jose Sharks, Boston Bruins och Washington Capitals.

Totalt blev det 779 NHL-matcher och 528 poäng.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!