KHL

Svenskarna tvingas spela politiskt laddade matchen

Av: 

Mattias Karlsson

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

HOCKEY

KHL inleds med en politiskt laddad och kraftigt ifrågasatt match.

I händelsernas centrum finns flera svenska ishockeyspelare.

De vet inte vad som väntar i och runt Dinamo Minsk–Jokerit.

Belarus skakas av oroligheter med demonstrationer, kravaller och rapporterade övergrepp.

I Finland finns stark kritik mot att Jokerit från Helsingfors väljer att spela bortamatchen mot Dinamo Minsk i KHL-premiären.

Det ses som ett stöd till presidenten Aleksandr Lukasjenko, i stället för att ta ställning för demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter.

Fansen protesterar

Jokerits supporterklubb har meddelat att de tänker bojkotta lagets hemmamatcher tills vidare om laget väljer att spela matchen i Belarus huvudstad.

Det finska spelarfacket har gått ut och sagt att det inte borde arrangeras internationella idrottsevenemang under rådande omständigheter i Belarus.

– Det största problemet är att resan kan vändas till en propagandaseger. Aleksandr Lukasjenko kan visa upp det här till supportrarna som är kvar och säga: Se, alla är inte mot oss! Nu kommer Jokerit från västerländska och liberala Finland och spelar en match, precis som om läget är helt normalt, säger statsvetaren Thomas Karv till Yle.

”Jokerit övergav sina värderingar, sin identitet och blev en politisk spelpjäs. Jokerit är först och främst en del av Kremls politik och först i andra hand en finländsk hockeyklubb. På torsdag skrotar man det sista av sin identitet, skriver Filip Saxén i Hufvudstadsbladet.

Munkavle av Kurri

I Jokerit finns svenskarna Jonathan Pudas, Anders Lindbäck, Viktor Lööv och John Norman. I laget finns också SHL-bekanta spelare som bland annat Marko Anttila, Mikko Lehtonen och Julius Junttila.

I Dinamo Minsk finns Adam Almquist som bytt från Admiral Vladivostok, sedan laget vid den nordkoreanska gränsen dragit sig ur ligan på grund av coronaviruset.

Spelarna i Jokerit får inte uttala sig om matchen, politiken i Belarus eller säkerhetsläget. Det är bara general managern Jari Kurri och spelardirektören Janne Vuorinen som får göra några kommentarer, men de har hållit sig borta från media.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jokerit-stjärnan Mikko Lehtonen har tidigare gjort ett starkt kritiserat uttalande: ”Det har varit lite kravaller där, men vi låter inte det påverka oss. Vi låter dem ha sina kravaller sinsemellan.”

Många frågetecken

NHL-legendaren Jari Kurri har uttalat sig i ett torftigt meddelande på klubbens officiella webbsida.

– Vi har fattat beslutet att åka till Minsk undantagsvis bara på speldagen och åka direkt efter matchen. Vi har varit i nära kontakt med Dinamo Minsk om att det är möjligt att spela matchen och vi kommer att göra det enligt serieprogrammet. Vi hoppas att Belarus kommer att hitta fredliga lösningar på sin politiska situation, säger Jari Kurri.

Så vi har egentligen inte fått veta vad spelarna har haft att säga till om, och om de har haft rätten att avstå matchen i Minsk.

Även om Jokerits kommunikationschef Iiro Keurulainen säger så här till News Now Finland: ”Vi har inte haft några som helst påtryckningar från spelarna, vi har inte fått något budskap från spelarna om situationen.”

Det har också framkommit att Jokerit har försökt att skjuta upp matchen till ett senare datum men fått nej från Dinamo Minsk, men det finns inga svar på varför klubben vill flytta speldag.

Jokerit flyger privatplan till Minsk under torsdagen och sedan direkt vidare till Lettland för lördagens bortamatch mot Dinamo Riga.

Matchen i Minsk ser ut att spelas inför publik där majoriteten av kapaciteten ska kunna utnyttjas.

”Känner mig redo”

Jonathan Pudas skrev efter sin succésäsong med Skellefteå ett tvåårskontrakt med Jokerit.

Den högerskjutande 27-åringen från Kiruna kan således bara uttala sig om sig själv som spelare, laget och säsongen.

– Jag längtar efter att få spela ligamatcher igen, det är därför jag håller på med ishockey. Det här är ett snäpp upp när det gäller skickliga spelare för det är många som har spelat i NHL, även om spelare som Joakim Lindström och Oscar Möller i Skellefteå är ledande på planen i vilken liga som helst. Jag tycker att jag har gett mig chansen ordentligt att ta nästa kliv i utvecklingen och känner mig redo. Att få spela i Tre Kronor förra säsongen gav mig mersmak och jag vill kriga för att få fler chanser där, säger Jonathan Pudas.

Imponerande försäsong

I ligaspelet kommer han att bilda andra backpar med Mikko Lehtonen, på försäsongens fyra träningsmatcher mot tre finska ligalag och Dinamo Riga har Jonathan Pudas gjort två mål och tre assist och Mikko Lehtonen har stått för ett mål och två assist.

– Jag känner att jag har fått stort förtroende, även om man inte vill göra för mycket poäng på försäsongen för då blir det torka i ligan sedan. En kasse får räcka så man får känna på nätet, då får man ett annat självförtroende när man ska skjuta och det gör mycket mer än man tror. Mikko Lehtonen har ju spelat i SHL så vi tänker hockey på liknande sätt, säger Jonathan Pudas.

”Vara på sin vakt”

Efter två säsonger med Karlskrona i hockeyallsvenskan, två säsonger med Brynäs i SHL och tre säsonger med Skellefteå i SHL blir det här ett nytt stort äventyr.

– Det är mycket hård forecheck som i SHL, men också lite mer styrande spel i mittzon. I KHL spelar man mer och i SHL jobbar man hårdare. Att det är skickligare spelare märks på att när det blir läge så smäller det. Vid avslut och avgörande lägen så är det inga misstag, utan pucken sitter på tejpen och skotten sitter uppe i nättaken. Nu blir det nya spelare, lag och städer. I SHL har man stenkoll på hur alla lag spelar och vilka spelarna är som är inne, man vet om spelarna kommer att svänga vänster eller höger i varje situation. Nu är det nya spelare och det gäller att vara på sin vakt, säger Jonathan Pudas. KHL-premiären spelades redan under onsdagen när CSKA Moskva tar emot Bars Kazan från ryska delrepubliken Tatarstan.

VM kan flyttas

KHL-premiären spelades redan under onsdagen när CSKA Moskva förlorade hemma med 3–2 mot Bars Kazan från ryska delrepubliken Tatarstan.

Kunlun Red Star från kinesiska huvudstaden Peking har flyttat sina hemmamatcher till Moskva-området på grund av coronapademin.

Ishockey-VM 2021 ska spelas i Minsk och Riga, det ifrågasätts också runt om i världen om mästerskapet ska hållas i Belarus huvudstad.

Dinamo Riga–Jokerit kommer att spelas i ett land skakat av våldsamheter och blir en av de mest politiska ishockeymatcherna någonsin.

– För närvarande finns det ingen anledning för lag att ställa in sin resa till Minsk. Hockey handlar om respekt, säger KHL-presidenten Alexei Morozov i ännu ett uppseendeväckande uttalande till ligans officiella webbsida.

Jokerit skulle få böta mellan 11 000 och 30 000 euro och förlora matchen med 5–0 om de vägrade spela.

Publisert:

LÄS VIDARE

Enroth följer oroat läget i Minsk

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

KHL

Jokerit

Minsk

Aleksandr Lukasjenko

Ishockey