Ohlsson om tuffa debutåret: ”Hade varit skönt att balla ur”

Foto: Lasse Allard.
Robert Ohlsson laddar för en ny SHL-säsong samtidigt som han blickar tillbaka på det tuffa året.
HOCKEY

Klubben noterade bottenrekordet i antalet förluster.

Robert Ohlsson kritiserades för att vara obrydd.

Med distans till den tuffa debutsäsongen berättar 42-åringen nu hur han egentligen mådde och tänkte när alla förluster radades upp.

– Man kan känna att det vore skönt att balla ur, säger Djurgårdstränaren.

Djurgården tog ny sats, lanserade en annan spelmodell och en långsiktig plan tillbaka mot SHL-toppen.

Och det är Robert Ohlsson som ska navigera klubben på rätt kurs.

Men 42-åringen fick en mardrömsstart på sin debutsäsong som huvudcoach i SHL. Förra säsongen borrade Djurgården sig snabbt fast i botten av tabellen och i slutet av februari noterades den nionde raka förlusten, efter 0–2 hemma mot Färjestad – tangerat bottenrekord.

Ohlsson lyckades dock få rätsida på det, till synes, sjunkande skeppet. Laget reste sig starkt i slutskedet och lyckades knipa den sista slutspelsplatsen i den sista omgången.

Nu sitter Djurgårdstränaren och planerar för en ny säsong, med nya förutsättningar och tankar.

Men han blickar också tillbaka på den tuffa förra säsongen.

– Klart det var tufft. Det var mitt första år, nya kollegor och ny roll. Jag visste vad jag ville, men fick inga resultat. I stället hade vi knappt vunnit en match under hösten och helt plötsligt var jag tvungen att göra andra saker, säger Ohlsson och utvecklar:

– Man fick göra avkall, flytta bort några saker som man över tid tror på, men som flyttades undan bara för att vi skulle börja vinna.

Fick kritik

Ohlsson kritiserades emellanåt för att han inte visade något känslomässigt engagemang i intervjuer och nu berättar 42-åringen hur han egentligen tänkte och kände under de tunga perioderna i fjol.

– Det kan vara skönt att slänga en vattenflaska där och då. I affekt. Att bli av med massa skit som man går runt och bär på. Men det hjälper inte mitt lag i ett större perspektiv.

– Sedan gillar jag att vara lugn, tro på lugnet, trots att man lever i en kaotisk värld. Jag vill hitta ett sätt att använda hjärna, inte bara köra en ”neandertalar-melodi”. Det är enkelt att ryckas med, men man kan inte bara vara en neandertalare.

Hur svår är den balansgången?

– Väldigt svårt. Det är enkelt att hamna i känslotillstånd, men man måste försöka ha ett varmt hjärta och en kall hjärna. Jag tror inte på att spela teater med för mycket känslor. Visst, man kan känna att det vore skönt att balla ur, men jag tror inte det är något som hjälper laget. Spelarna behöver nog ett lugn och någon som tror på dem. De är nedtryckta som det är i självförtroende efter många förluster.

”Nöjd hur jag hanterade det”

– Även om jag fått kritik för att jag inte är tillräckligt mycket ”neandertalare” när det går emot, är jag nöjd med hur jag hanterade det. Men det är svårt att vara alla till lags.

Var du vid något tillfälle nära bristningsgränsen?

– Ja, det är klart. Det har funnits perioder när det var tufft. Kraven i Stockholm är höga. En vinst ger dopamin och självförtroende, en förlust ger negativa tankar och överanalyser. Det är en konst att försöka akta sig för det. Man har så höga krav på sig själv också. Det är det man också brottas med.

Var du någon gång rädd över att få sparken?

– Jag var medveten om att jag kunde få det. Mer medveten än rädd. Det påverkade inte mitt jobb. Branschen handlar ju om resultat, det är många duktiga ledare som har fått sluta sina tidigare, säger Ohlsson och berättar att han också påverkades av förra säsongens förluster i sitt privatliv.

– Klart dras med på ett sätt som inte alltid är bra. Man tar med sig jobbet hem och grubblar på lösningar. Man lever med ishockeyn dygnet runt under säsongen.

Vill börja där laget avslutade

Djurgårdstränaren hade ett starkt stöd från klubbledningen, fick förtroendet att fortsätta trots nederlagen och nu gör han sin andra säsong som huvudtränare i klubben.

Han betonar att kontinuiteten kommer att ge laget framgång.

– Vi vill börja där vi avslutade förra säsongen. Då var vi något på spåren. Vi hittade bra vägar att vinna och kunde både göra mål och jobba hårt. Revanschlustan finns.

Och den långsiktiga planen om att bli bäst finns förstås fortfarande kvar.

– Vi håller inte på med det här bara för att få hurra. Vi vill ta Djurgården dit klubben var. Drömmen är att vinna, det är därför vi sysslar med det här.

ARTIKELN HANDLAR OM