Han är min finske favoritspelare

HOCKEY

Vi har genom åren sett ett stort antal finska spelare spelat i elitserien.

Några med stor succé – och några som inte lyckades lika bra.

Tänkte här koncentrera mig på de som lyckats bra och lista mina fem finska favoriter.

En kille med lite rödmosiga kinder är nummer ett...

Foto: Kari – den bäste.

Elitserien har överöst av finske pucksnillen, det tycker ni säkert alla.

Men vem är bäst genom tiderna?

Det finns några spelare – typ Tommi Kallio samt Christian Ruuttu (båda i Frölunda) – som är nära att komma in på topplistan.

Men någonstans måste man ju dra gränsen. Därför – här är min topp-fem-lista:

1 Kari Eloranta:

En av dom största härförare vi haft i elitserien, finns få spelare som kunde dominera en match som Kari kunde. Ju mer han spelade ju bättre blev han. Han sa aldrig ett ord på isen utan han lät sitt spel visa vilken spelare han var. Blev aldrig trött utan endast lite rödmosig på kinderna.

2 Esa Keskinen:

Passningsgéniet från Åbo. Det finns få spelare som har haft den känsla som Esa hade. Millimeterpassningar på bladet var hans signum. Styrde HV71:s power play under många år på ett otroligt sätt. Esa var en elegant spelare.

3 Jarmo Myllys:

Han var som en vägg under många år men ändå är det hans otroliga spel med klubban som dom flesta kommer att minnas. Hade äran att få spela en All Star-match med Myllys och glömmer inte vad han sa åt oss.

”När jag har pucken på bladet – gör er spelbara på röda linjen så får ni friläge”.

4 Raimo Helminen:

Raimo var den som styrde i Malmö under deras storhetstid. Han var en tvåvägsspelare med otrolig blick för spelet. När han inte fick vara kvar i Malmö trodde dom flesta att han var slut som spelare, men Raimo spelar fortfarande i den högsta ligan i Finland vid 44 års ålder. Han har spelat i fyra olympiska spel, vilket säger en hel del om vilken klass han har hållit.

5 Jarmo Mäkitalo:

Den bäste skridskoåkare jag någonsin spelat med. (Frågar man Jarmo så sa han alltid att han hade kalla ben fast han flög fram på isen). Jarmo kunde forechecka ett lag på egen hand. Han hade en otrolig känsla i sina handleder samt ett mycket bra spelsinne.