Arvedsons stil kan fälla Mora

Av: Patrik Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Sportbladets Patrik Thornéus tror inte på dala-laget i år

Moras klubbdirektör Jan Simons är definitivt en modig man.

Att ta oprövade Magnus Arvedson som tränare är en ren och skär chansning.

Att byta en mysfabror mot en perfektionist?

Det kan – i värsta fall – sluta i allsvenskan.

Sedan Mora tog klivet upp i elitserien – säsongen 2003-04 – har laget gång på gång blivit utdömt och gång på gång har laget överraskat hockey-Sverige.

Klubbdirektören Jan Simons har efter varje säsong – som ett säkert vårtecken – vecklat ut långfingret i sin fulla prakt och sedan i triumf pekat med näven mot oss ”så kallade” experter.

De två senaste säsongerna har Mora till och med nått slutspel, men där har HV? 71 och Färjestad blivit för svårt.

Det är ändå ett imponerande facit.

Mannen bakom framgångarna har – enligt många med insyn i klubben – varit den finske tränaren Harri Rindell, som mirakulöst lyckats bygga ett lag av alla utlänningar i truppen.

Arvedson – grym spelare

Det har varit grillpartyn och korvkvällar, det har varit lek och skratt – allt naturligtvis blandat med ett inslag av allvar. Alla har känt sig välkomna i klubben och alla har känt sig viktiga. Det ­sistnämnda har varit a och o i Moras framgångssaga.

Till sin hjälp har Harri Rindell haft assisterande tränaren Pär Djoos.

Deras samarbete verkar ha fungerat perfekt.

Djoos är kvar, inte Rindell.

Moras klubbdirektör Jan Simons presenterade i våras – högst överraskande – tidigare NHL-spelaren Magnus Arvedson som ersättare till ­Harri Rindell.

Oprövade Arvedson?

Ingen hade ens tänkt tanken när det spekulerades i ny Mora-tränare.

Som spelare var Magnus Arvedson grym, men hans tränarerfarenhet är högst blygsam. Ett tag var han tredjetränare i Färjestad, det är allt.

Magnus Arvedson är – och har alltid varit – perfektionist och han lämnar ingenting åt slumpen. För ett par veckor sedan införde han till och med alkoholförbud under säsong, men det beslutet revs snabbt upp sedan spelarna vänt sig emot torrläggningen.

Risk för konflikter

Det är visserligen bara ett beslut av många han tagit under sina första månader i Mora, men det säger lite om Magnus Arvedsons sätt att jobba.

Risken för fler – och betydligt allvarligare – konflikter är uppenbar. Att gå från Harri Rindells småmysiga dagisverksamhet till Magnus Arvedsons tuffa högskola – ­mycket hämtat direkt från hans NHL-år – kan bli ett lite väl stort steg för många av spelarna i Mora.

Att köra in med en ångvält i ett omklädningsrum, där spelarna tidigare själva trampat ut vägen, är ingen bra lösning, är jag rädd för.

Risken är väldigt stor att Magnus Arvedson är arbetslös innan jul.

Sett till truppen ser Mora annars ut ungefär som i fjol med en stor skillnad:

Pavel Brendl är borta.

Hur i hela fridens namn ska nyförvärv som Yared Hagos och Johan Lindström ersätta Pavel Brendls 34 mål och 23 assist – totalt 57 poäng?

Men Mora har överraskat förr och Jan Simons har visat en otrolig fingertoppskänsla i allt han företagit sig under sin tid som klubbdirektör i elitserien.

Frågan är om han lyckas igen?

Men kalla aldrig Jan Simons för en fegis i alla fall. Ingenting kunde vara mer fel.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN