Fejkartikeln som skakade Brynäs

HOCKEY

Brynäs-fansen satte kaffet i vrångstrupen – ”Bäckström till NHL för 100 miljoner”

”Nicklas Bäckström lämnar Brynäs – för 100 miljoner”.

Yrvakna Gävle-bor höll i går morse på att sätta morgonkaffet i vrångstrupen över toppnyheten i lokaltidningen – men här kommer lugnande besked.

– Det är fejk, nån måste ha hackat sig in på deras hemsida, säger sportchefen Michael Sundlöv till sportbladet.se.

Foto: Fejkartikeln. Arbetarbladets skämtsamma artikel fick morgonpigga Brynäs-fans att sätta kaffet i vrångstrupen – enligt lokaltidningens hemsida var supertalangen Nicklas Bäckström klar för Washington Capitals.

Morgonpigga Brynäs-fans runt om i landet som surfade in på Gävle-tidningen Arbetarbladets nätupplaga för att få senaste nytt inför Brynäs–Malmö på lördagen måste ha gnuggat sig både en och två gånger I ögonen.

Anledningen?

Supertalangen Nicklas Bäckströms påstådda jättetransfer till NHL och Washington Capitals. Under topprubriken ”Bäckström lämnar Brynäs” redogjordes det på arbetarbladet.se för turerna kring affischnamnets plötsliga sorti från elitserien och Brynäs.

Jättetransfern – ett skämtsamt misstag

Normalt ödmjuke och tystlåtne Bäckström gick i fejkartikeln på knock:

– Jag känner mig redo nu. Det är ju trots allt för pengarna som man håller på med hockey så. Jag hade stannat i Brynäs om de hade matchat Washingtons bud, men Sundlöv är ju snål av sig, citerades Bäckström.

Enligt ”nyheten” skulle Bäckström även få sällskap i Washington av landslagskamraten Mathias Månsson – som dock skulle placeras i föreningens knattelag?

– Ja, vi klarar oss inte utan varandra. Så han följer med som min personliga assistent, klargjorde ”Bäckis”.

I texten bekräftades affären av Capitals general manager – Homer Simpson.

Senare på förmiddagen togs den publicerade texten bort från hemsidan och lokaltidningen ber nu om ursäkt.

”Av misstag publicerades en övningsartikel från sportredaktionen under ett antal timmar på vår hemsida. Sportredaktionen genomgår för tillfället en utbildning och artikeln hade av misstag skickats vidare i publiceringssystemet. Artikeln var skriven i skämtsam ton och innehållet hade naturligtvis ingenting med verkligheten att göra”.

Sundlöv...överraskad

Brynäs sportchef Michael Sundlöv – som under lång tid tvingats svara på frågor om verkliga transferrykten som omgärdar sin forwardsjuvel – reagerar förvånat när sportbladet.se konfronterar honom med fejkartikeln.

– Va? Bäckström till Capitals? Jag har nyss klivit upp och har inte läst nåt sånt. Det var nåt helt nytt.

När Sundlöv sedan får skämtet återuppläst för sig suckar han lätt uppgivet.

– Jag stod med Nicklas så sent som i går och tittade på en juniormatch med honom, och då sa han ingenting om att dra till Washington.

Senare i går eftermiddag hjälpte Bäckström sitt Brynäs till seger i elitserien...

ARTIKELN HANDLAR OM