Eriksson tror på Malmö - i kvalet

HOCKEY

”Spelar vi som vi kan så klarar vi det”

Förlust mot Frölunda i torsdags, och så vinst med 3–1 (1–1, 0–0, 2–0) mot Modo på lördagen.

Malmö har inte lyckats vinna två matcher i rad. Bland annat därför tvingas laget skaffa nytt elitseriekontrakt i kvalserien i vår.

Spelaren som gjorde 3–1 och Malmös grannaste mål, Fredrik Eriksson, har känt på de kommande kvalmotståndarna. Eriksson (SM-guld med Färjestad förra våren) försvann i höstas till allsvenska Bofors en period efter ett antal matcher i Malmö.

Med Bofors har han vunnit över Rögle och spelat mot Leksand. Däremot inte mött Södertälje och Västerås.

Det är tre av de fyra allsvenskarna som väntas gå till kvalserien.

Och han säger att ”det känns som att Södertälje är det starkaste laget”.

– Nu skall jag inte säga för mycket, kval är alltid tufft. Men spelar vi som vi kan så klarar vi det. Annars vore det klantigt, sade Fredrik Eriksson.

Oförklarligt

Däremot har han svårt för att sätta fingret på Malmös problem att vinna två matcher i rad i elitserien.

– Det går inte att förklara. Men i dag körde vi på för fullt från början och spelade avslappnat.

Malmö tog ledningen redan efter två minuter när Lasse Pirjetä satte 1–0. Modo kvitterade snabbt genom Robert Döme som petade in pucken i röran framför kassen i spel fem mot fyra.

Den andra perioden var jämn. Det som hände var att Modo drog på sig lagets andra tiominutersutvisning för osportsligt uppträdande.

Det var inte Modos lördag precis. Särskilt Per-Åge Skröder, mål- och poängbäst i laget, tänkte nog på det sedan han missade två gånger helt fri med Markus Korhonen, som dubbelräddade.

Eriksson avgjorde

I den sista perioden tog Malmö över, satte 2–1 när backen Jyrki Välivaara drog till från blå linjen i spel fem mot fyra.

Och så visade Fredrik Eriksson vilken fart han kan sätta upp när han frispelades i djupled och trampade ifrån sin uppvaktning, lurade Modo-målvakten Mikael Zajkowski och liggande fick in 3–1.

– Jag tänkte bara på att hålla bort backen, resten gick per automatik.

Malmöspelarna har i princip slutat att titta i elitserietabellen. Laget ligger sist och det hjälper inte med enstaka vinster för lagen före vinner också.

– Men det är alltid viktigt att vinna även om det inte påverkar läget i tabellen. Vinster är bra för stämningen här i omklädningsrummet. Nu spelar vi på så får vi se vad som händer. Det är inte så många matcher kvar nu, sade Fredrik Eriksson.

Nästa för honom och Malmö är Skellefteå borta. Och sedan Frölunda hemma.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM