Bäckström: ”Vi vill ta med oss bucklan till fansen”

avPer Bjurman

HOCKEY

LAS VEGAS. Det är utsålt i Capital One Arena i Washington inför nattens femte Stanley Cup-final.

”Än sen då”, undrar du?

Well, matchen spelas i Vegas…

– Det är en extra morot för oss, vi vill verkligen ta med oss bucklan till fansen där hemma, säger Nicklas Bäckström inför matchen han kallar den största i karriären.

Det har talats mycket om Stanley Cup-febern i Las Vegas senaste månaden, men nu – när Capitals i princip har händerna på bucklan och blir mästare nästa gång de vinner – är det Washington som håller på att välta av känslosvallet.

Nattens final spelas alltså i T-Mobile Arena i Vegas – men det är ändå utsålt i Capital One Arena i Chinatown i DC på andra sidan kontinenten. 

Där kommer närmare 20 000 Capitals-fans sitta och se matchen – på jumbotronen.

”Fansen är en extra morot”

Ja, efterfrågan på biljetterna – visserligen gratis, men ändock –  visade sig vara så stor att klubben dessutom får ordna party med storbildsskärm utanför hallen för de som inte hann skaffa några.

Man kunde tro att den sortens upphetsning hemmavid skulle addera till den redan överväldigande emotionella laddningen i Capitals-truppen, men så vill inte Nicklas Bäckström alls se det.

– Det är bara kul för oss och för fansen att få uppleva det här, säger den 30-årige gästriken när vi träffar honom efter det som kan ha varit säsongens sista träning i den 40-gradiga värmen i Nevada-öknen.

– Vi använder engagemanget bland fansen som extra morot. Vi vill ta med oss bucklan hem så de får se den. Jag hoppas verkligen vi kan göra det för dem redan nu.

Foto: AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Hanterar känslorna

”Bäckis” tycker över huvud taget att han och lagkamraterna är bra på att hantera känslorna inför kvällen då drömmar som brunnit i deras hjärtan sedan de var små barn kan slå in. 

– Det känns som vi gjort ett bra jobb på det sättet genom hela slutspelet, säger han.

– Vi stänger in oss på hotellet och spelar tv-spel och försöker att inte fokusera alls på allt runtomkring. Det tror jag vi klarar nu också.

”Största matchen i karriären”

Andre Burakovsky tänker likadant.

– Det gäller att tänka runt det faktum att vi bara har en seger mellan nuet och det stora firandet och fokusera på hockey och inte lyfta bucklan i förväg. Det är fortfarande långt kvar och det finns ännu inget som säger att vi tar hem det här, menar han.

De svenska Capitals-stjärnorna kan dock inte förneka att matchen i natt är den största de någonsin spelat.

– Det är absolut största matchen i karriären. Det gäller att ta tillvara på upplevelsen och njuta också, säger ”Bäckis”.

De 20 000 fansen i Capital One Arena 392 mil österut håller med.

LISTA: NHL-lagen som vunnit flest Stanley Cups 00:34