Talangernas succé – ett miljonklipp för Djurgården

Av: 

Djurgårdens talanger gjorde succé.

Då gör klubben ett miljonklipp – efter trions NHL-kontrakt.

– Det har funnits med i resonemanget tidigt, säger sportchefen Joakim Eriksson.

SHL-spelare som skriver på NHL-kontrakt vid den här tidpunkten på året har blivit vanligt förekommande.

Redan under våren har 14 svenska talanger skrivit under ett färskt avtal i världens bästa hockeyliga.

Tre av dem spelade i Djurgården den gångna säsongen.

Tack vare succéspelarna Axel Jonsson-Fjällby, Jonathan Davidsson och Lukas Vejdemo har klubben också fått mest ersättning enligt hockeyförbundets avtal med NHL.

Summan ökar

Ersättningen ligger på 260 000 dollar (motsvarande 2 273 041 kronor) per spelare, en summa som fördelas mellan de klubbar spelaren tillhört de senaste fyra säsongerna.

Samtliga tre ovannämnda Djurgårdstalanger har dock spelat i klubben i mer än fyra säsonger och det garanterar Djurgården närmare sju miljoner kronor, en summa som dessutom kommer att öka ytterligare.

Efter att en elfte spelare skrev på ett NHL-kontrakt ökar ersättningen med 90 000 dollar, pengar som fördelas mellan klubbarna senare.

– I viss mån har vi redan räknat in den summan i vår totala, organisatoriska budget. Det har funnits med i resonemanget tidigt, säger Djurgårdens sportchef, Joakim Eriksson och fortsätter:

– Det låter fantastiskt, att vi kan ersätta spelarna med en massa nya miljoner. Men vad kostar det att värva en toppspelare? Det blir en minus-situation om vi skulle tappa spelarna. Däremot tycker jag att det är bra att vi ändå kompenseras.

”Inget vi räknar med”

Om Davidsson inte tar plats i NHL kommer han att lånas tillbaka till Djurgården kommande säsong, enligt reglementet. I Vejdemos fall bestämmer dock Montreal Canadiens framtiden samtidigt som Jonsson-Fjällby, som saknar kontrakt med Djurgården, sannolikt är förlorad för klubben.

– Han (Jonsson-Fjällby) skulle vara ett välkommet nyförvärv, men inget vi räknar med, säger Eriksson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!