Svaret: Show us the money

Av: Robert Laul

Publicerad:

Ordföranden efter miljon-avslöjandet: ”Är inte klara över att vi får pengarna”

ett lag i kris Näst sist i Hockeyallsvenskan – och hotade av konkurs utanför isen. AIK har problem.
Foto: BILDBYRÅN
ett lag i kris Näst sist i Hockeyallsvenskan – och hotade av konkurs utanför isen. AIK har problem.

”Show us the money”.

Det är AIK:s svar till den kapitalstarka grupp som vill ta över hockeyverksamheten med Roger Melin som tränare.

– Ett sådant erbjudande tackar vi absolut inte nej till men vi är inte klara över att vi får de här pengarna, säger bolagsordföranden Mario Ashman.

Sportbladet kunde i går avslöja en ny vändning i maktkampen om AIK:s ishockeyframtid. 

Oljemiljardären Torbjörn Törnqvist från Solna, god för 20 miljarder kronor, uppges vara beredd att gå in med i storleksordningen 50–60 miljoner för att säkra både den framtida elitverksamheten samt barn- och ungdomshockeyn.

”Mycket intressant”

– Erbjudandet är mycket intressant. Vi kan inte säga mer än så just nu, säger AIK Ishockey AB:s ordförande Mario Ashman.

Ni ska fått det här ”letter of intent” redan för drygt två veckor sedan, ett erbjudande om ekonomisk lösning. Hur ser du på det?

– Vi är inte klara över att vi får de här pengarna. Just nu lever vi i en annan verklighet, nämligen att få svar på om vi får lånen, det svaret får vi i morgon (läs: i dag). Där är vi fortfarande optimistiska och tror att vi kommer att få stöd från våra AIK-medlemmar i Den Svarta Massan, så att vi klarar säsongen och därigenom klarar vi idrottsföreningen, säger Mario Ashman.

Vädjar till ”AIK-banken”

Den Svarta Massan, DSM, brukar benämnas som ”AIK-banken” och lånar ut pengar till olika sektioner inom klubben. Hockeyn har ansökt om två miljoner kronor från DSM, och ytterligare två från huvudstyrelsen samt anonyma långivare. DSM:s medlemsomröstning avslutas i dag.

Oavsett hur den slutar är Mario Ashman positiv till ”Törnqvist-gruppens” erbjudande men upprepar att det i dagsläget är för löst presenterat.

– Vi har inte fått något klartecken att vi kan genomföra det, den här ”givaren” har inte gjort klart att vi får pengarna. Det väntar vi naturligtvis med spänning på. Det skulle naturligtvis göra en stor förändring för AIK i framtiden. 

Så om ni får ett klartecken, då kör ni på det?

– Ja det är styrelsens inställning. Ett sådant erbjudande tackar vi absolut inte nej till.

Vem har lagt fram själva förslaget till er?

– Jag vill inte öka på ryktesspridningen men återkommer gärna när vi har fått något mer konkret, säger Mario Ashman.

Gruppen som vill gå in i AIK Hockey

■ ■ Törnqvist-gruppen är beredd att rädda AIK ekonomiskt och gå in med totalt 50–60 miljoner kronor under ett flerårsprojekt. Som ny vd är före detta Malmö Redhawks-vd:n Anders Olson tilltänkt. Roger Melin har kontaktats och målsättningen är att han blir ny tränare/sportchef och även Gunnar Persson är aktuell som tränare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN