Norsk hockeyskandal – semifinal spelas om

HOCKEY

Norska hockeyslutspelet skakas av en jätteskandal.

Efter ett felaktigt domslut kommer nu första matchen i semifinalen mellan Stavanger och Vålerenga att spelas om, skriver VG.

Det är en ordentlig domarskandal som rullats upp i det norska slutspelet. Det var i den första semifinalen mellan Stavanger och Vålerenga som kaoset tog sin början. Vid ställningen 2-2 sköt en Stavangerspelare ett skott som Vålerengas målvakt Steffan Söberg plockade.

Domaren blåste för tekning och satte igång spelet igen. Samtidigt visade tv-bilder att pucken var över mållinjen när Söberg räddade skottet. Något som domaren uppmärksammades på och valde att videogranska – och blåsa mål för.

Domarna ljög

Ett helt regelvidrigt beslut då domaren inte får videogranska en situation efter att han blåst igång spelet igen.

– Vi tycker detta är ett klart regelbrott. I pausen mellan andra och tredje perioden var vi inne hos domarna och då fick vi besked om att det var en ny regel som öppnade för att domarna fick göra så. Men efter matchen fick vi reda på att den här regeln inte finns och jag tycker inte om när domarna ljuger för oss, sa Vålerengas tränare Espen Knutsen efter matchen i går och fick stöd av Norges domarbas Geir Thomas Olsen.

– Proceduren för målbedömning har inte följts. Det ska självklart inte ske och det är väldigt beklagligt, sa han.

Matchen slutade 4-3 till Stavanger och efteråt lämnade Vålerenga in en officiell protest mot bedömningen. Och i dag tog norska förbundet det drastiska beslutet att stryka matchen helt.

Ändrar spelordningen

– Det var som förväntat. Alla sa ju efter matchen att det var felaktigt. Det är heller ingen som kunnat bevisa till 100 procent att pucken är inne, säger Vålerengas klubbchef Jan Tore Kjaer till VG.

Därmed inleds slutspelsserien i Vålerenga följt av två raka matcher på Stavangers hemmaplan. Ett beslut som inte alls föll Stavanger i smaken.

– Vi ska ha första hemmamatchen. Det är en sak att domarna gjort ett fel men vi kan inte ändra på vem som ska ha hemmafördel i första matchen. Så det där måste förbundet jobba lite med, säger Stavangers tränare Petter Thoresen till TV 2.

ARTIKELN HANDLAR OM