”Var startskottet på en ny storhetstid...”

HOCKEY

Djurgården slog AIK i historiska derbyt

1 av 16

Här skrivs ny historia i damhockeyn.

Djurgården och AIK brakade i dag samman i ett derby för första gången någonsin.

– Det här känns som startskottet för en ny storhetstid för Stockholms damhockey, säger Djurgårdens sportchef Nisse Ekman.

354 åskådare hade tagit sig till Stora Mossen för att se den historiska damhockeymatchen - det första 08-derbyt någonsin - mellan Djurgården och AIK.

Landslagsspelaren Tina Enström skrev in sig i historieböckerna genom att göra det första målet. Klockan stod på 3,48 när hon krutade in 1-0 till Djurgården via ett slagskott rakt upp i krysset bakom AIK-målvakten Sara Besseling.

”Var känslosamt”

Det lade grunden till nybildade Djurgårdens skräll mot Riksserielaget AIK.

Danijela Rundqvist fick sedan äran att avgöra med sitt 3-2-mål halvvägs in i den tredje och sista perioden.

– Det var väldigt känslomässigt att spela den här matchen. Riktigt kul att få mäta krafterna med AIK, som har några av Sveriges bästa spelare, säger Rundqvist.

Hon gläds också åt att så mycket publik dök upp.

– Jag hoppas att de tyckte matchen var bra och att de kan sprida vidare så att fler folk kommer och kollar på damhockey framöver, säger hon.

”Stort steg framåt”

Djurgårdens målvaktshjälte Valentina Lizana Wallner fyller i:

– Det var en fantastisk match att spela. Det blir speciellt med två så stora föreningar och så mycket fans på plats. Det här var ett stort steg framåt för damhockeyn, säger hon, och får medhåll av sportchef Nisse Ekman.

– Det här känns som startskottet för en ny storhetstid för Stockholms damhockey. Vi och AIK kan starta något tillsammans som kan förändra förutsättningarna för tjejer som vill spela hockey. Vi har stora planer, och saker kommer börja hända. Snart kommer vi ha lika många damhockeyspelare som herrhockeyspelare, säger han.