Straffet för överfallet: avstängd tio matcher

1 av 7

avLinus Norberg

HOCKEY

Domen efter våldsamma överfallet i Skånederbyt:

Jakob Lilja, 21, stängs av i tio matcher, varav fyra omvandlas till böter – ett av de hårdaste straffen genom tiderna.

– Jag är för emotionellt påverkad just nu av den hårda domen, säger sportchefen Anders "Masken" Carlsson.

Malmö och Rögle inledde slutspelsserien tidigare i veckan.

Då överskuggades det stekheta Skånederbyt av ett rejält överfall. Jakob Lilja klubbade ner Malmös Jens Olsson redan i den första perioden.

– Han ligger med nackkrage. Solklart överfall! Det är helt jävla vansinnigt, det måste släppt helt för honom där. Jag vet inte vad fan jag ska säga, sade Malmös tränare Mats Lusth om det regelvidriga tilltaget.

Olsson fördes till sjukhus och Lilja fick förstås matchstraff för det överfallet som också blev ett ärende för chefsåklagare Ola Sjöstrand vid Malmö åklagarkammare. Han har börjat en utredning om det finns någon brottsmisstanke mot ishockeyspelaren.

”Emotionellt påverkad”

Lilja är automatiskt avstängd i eftermiddagens match mot Karlskoga, men nu står det klart att han även missar de fem nästkommande matcherna.

I dag beslutade Disciplinnämnden att straffa Röglestjärnan med att stänga av honom från spel i tio matcher – varav fyra av dem omvandlas till möter.

Det innebär att Lilja, som är en av Rögles nyckelspelare, missar resten av slutspelsserien.

– Jag är för emotionellt påverkad av den hårda domen just nu så jag avvaktar med kommentar, säger Rögles sportchef, Anders "Masken" Carlsson till Sportbladet.

Lilja kommer att uttala sig om domen i samband med Rögles match mot Karlskoga i dag.

Disciplinnämndens motivering

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Jakob Lilja samt en filmsekvens från händelsen.

Av anmälan framgår i huvudsak följande: Efter att i spelsekvensen tidigare blivit lätt neddragen av nr. 28 i Malmö Jens Olsson åkte Jakob Lilja ikapp Olsson och markerade sin närvaro genom att lägga klubban mot Olssons rygg. En sekund senare delade Lilja ut en crosschecking rakt bakifrån med mycket kraft som träffade Olsson i nedre delen av nacken. Olsson blev skadad.

Jakob Lilja har i huvudsak uppgett följande: Jag skulle backchecka och Olsson ställde sig då i vägen och vill stänga min åkväg. Jag stötte då till honom lågt i ryggen och ville därefter fortsätta backchecka men han blockerade min väg. Då försöker jag trycka till min klubba högre i ryggen för att han skulle tappa balansen lite men oturligt nog gled den upp mot hans nacke, vilket inte var min avsikt. Jag är djupt ångerfull över det inträffade.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Anmälan får stöd av filmsekvensen och nämnden anser att det är utrett att Jakob Lilja utdelat en hård crosschecking mot motspelarens nacke på sätt som där beskrivs. Nämnden ser mycket allvarligt på det inträffade. Händelsen sker utanför spelet och är helt onödig och respektlös. Att slå hårt med klubban mot det oskyddade nackpartiet innebär en stor risk för allvarliga skador. Någon annan påföljd än en kännbar avstängning är uteslutet. Vid avstängningens längd beaktar nämnden att Lilja tidigare den här säsongen bestraffats av nämnden (se ärende 41-14/15) dock för en betydligt lindrigare förseelse och att det nu alltså är fråga om återfall. Avstängningens längd bestäms till tio (10) matcher inklusive den automatiska match som följder vid ett match penalty. Fyra av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som används i bl.a. HockeyAllsvenskan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

ARTIKELN HANDLAR OM