Hockey

Så blir nya hockey-VM

HOCKEY

Sverige vill förändra VM: Upplägget som finns i dag är inte bra

Ishockey-VM ska göras om.

Nu finns ett förslag där gruppspelet utgörs av två åttalags-grupper i stället för ett krångligt mellangruppspel.

– Som det ser ut i dag är det kommersiellt omöjligt att skapa bra förutsättningar, säger Christer Englund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Rickard Wallin och Johan Holmqvist jublar efter Sveriges seger mot Ryssland.

Sedan 1997 avgörs VM via två gruppspel innan finalspelet tar vid.

I VM i Bern i april/maj spelar Tre Kronor i grupp C med USA, Lettland och Österrike. Hamnar Tre Kronor på en av de tre topplatserna i gruppen får man spela i ett mellangruppspel där man möter de tre bästa lagen från en annan grupp.

Krångligt system

Ett på pappret ganska krångligt system där man inte vet vilka lag som Tre Kronor får möta.

Nu är en ändring på gång.

Och det är Svenska Ishockeyförbundet som driver på att en förändring ska ske. Hela VM-upplägget ses över. Bland annat ska kvalsystemet till A-VM snyggas till.

Och för Tre Kronor är det intressant att gruppspelet får ett nytt utseende.

– Frågan bearbetas just nu och till hösten kan vi vara färdiga att kunna ta ett beslut, säger Christer Englund, som även är ledamot i Internationella Ishockeyförbundets council.

Det förslag som ligger innebär att VM i framtiden avgörs i två åttalagsgrupper.

Blir fler matcher

Det blir ett rakt gruppspel där de fyra bästa lagen går vidare till kvartsfinalerna.

– Det upplägg som är i dag är inte bra. De fans som åker på mästerskap vet inte vilka matcher de får se eftersom spelschemat inte är planlagt på förhand, säger Christer Englund.

Ett problem med det nya upplägget är att antalet matcher blir fler. I dag avgörs VM med 56 matcher. Blir det nya systemet verklighet kommer matchantalet att öka vilket gör det mer arbetsamt rent organisatoriskt. Bland annat för Tre Kronor som får sju matcher fram till finalspelet i stället för sex matcher, som det är i dag.

Det nya upplägget för A-VM ska beredas fram till försommaren. Sedan tror Christer Englund att ett beslut kan tas i höst.

– Men det nya gruppspelet får vi inte se i VM i Tyskland om 15 månader. Det är för tidigt. Men kanske till VM 2011, säger Englund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!