KHL

– Jag har fått mycket skit under året

Av: 

Tobias Österberg

HOCKEY

Pengarna kan locka Tony till en ny säsong

Succé Tony Mårtensson har gjort fem poäng på tre mathcer i KHL.
Succé Tony Mårtensson har gjort fem poäng på tre mathcer i KHL.

Det är långt mellan Östergötland och Tatarstan.

Inte bara i antal mil.

– Jag har fått mycket skit under året, säger Tony Mårtensson.

Ändå överväger han att stanna i den ryska proffsligan.

Utskälld inför lagkompisarna av tränaren Zinetula Biljaletdinov, oförklarligt bänkad, titt som tätt placerad i positioner han inte är van vid...

Hockeymässigt har elitseriens hyllade poängkung förra säsongen hamnat i ett motlut.

– Nej, det har jag inte, svarar han utan omsvep på frågan om han blivit en bättre spelare under säsongen med AK Bars Kazan, med sju omgångar kvar tvåa i ryska ligan, KHL.

För stolt för att ge upp

Men inget ont som inte för något gott med sig.

– Jag har blivit bättre mentalt. Ibland får man en tränare som inte gillar en, men det är han som bestämmer. Det får man köpa. För den personliga utvecklingen har det varit bra. Man måste visa att man klarar av den biten också och inte ge upp.

TT: Har den tanken slagit dig, att ge upp?

– Ja, men jag är för stolt för att göra det.

Den enkla lösningen hade varit att ringa hem till sportchefen Johan Hemlin i Linköpings HC, be om att få bli löst från kontraktet (utlånad den här säsongen) och flytta hem.

Pengarna lockar

I stället funderar Mårtensson på att göra ett år till i Kazan. Skälet är enkelt. Den feta lönechecken han vant sig vid. Trots att den globala finanskrisen har slagit hårt även mot den ryska proffsligan – det talas om färre lag och rejäla lönesänkningar till nästa säsong – har inte Mårtensson märkt något i Kazan. Där kommer lönen punktligt.

Att kunna samla på sig en rejäl slant lockar.

– Det handlar om otroligt mycket pengar. Skulle jag få ett sånt kontrakt som jag haft i år och Linköping blir nöjda så kanske det går att lösa, men det är lite för tidigt att säga än. Jag har inte börjat fundera så mycket på nästa säsong, säger Mårtensson.

VM-plats på spel

Mer dagsaktuellt är att se till att knipa en plats i VM-truppen – och återupprätta Tre Kronors skamfilade anseende genom att vinna hemmaturneringen i Globen. I helgen väntar Tjeckien (lördag) och Finland (söndag).

– Klart att vi tar åt oss av den kritik som varit. Vi behöver spela bra här och det är också sista chansen att visa upp sig om man vill vara med i VM-laget, säger Mårtensson.

TT: Hur mycket betydde 4–3-segern mot Ryssland i torsdags?

– Klart den var viktigt när det varit mycket skriverier och skitsnack. Vi brukar alltid spela bra hemma och det viktigaste är att vi spelar riktigt bra och verkligen vill, som vi gjorde mot Ryssland. Den segern förtjänade vi. Vi vill vinna här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

KHL

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

KHL