Femte raka förlusten för Linköping

Frölunda vann enkelt på bortaplan

I höstas pratades det mest om floppresultat och allvarliga skador.

Efter sex segrar de sju senaste omgångarna har Frölunda förvandlats till en het utmanare om SM-guldet.

– Spelar vi som mot Linköping kan det räcka hela vägen, säger Niklas Andersson efter 4–1 borta mot favoriten.

Niklas Andersson.
Niklas Andersson.

Innan säsongen tippades Frölunda och Linköping som de största kandidaterna att få lyfta bucklan i vår.

För Linköping har det rullat på större delen av vintern och laget har toppat elitserien i 36 av 52 omgångar.

Stjärnspäckade Frölunda floppade rejält i inledningen, låg länge i botten och blev på grund av allvarliga skador av med toppcentrarna Andreas Karlsson och Jonas Nordqvist resten av säsongen.

Men när slutspelet närmar sig har LHC fem raka förluster med totalt 7–22, medan Frölunda har vunnit sex av de sju senaste omgångarna och är bara en poäng efter östgötarna i tabellen.

– Med tanke på hur hösten såg ut var det nog inte många som trodde att vi skulle ha chans på andraplatsen i slutet av serien. Nu kommer vi förstås göra allt för att nå dit och skaffa oss ett ännu bättre utgångsläge i slutspelet, säger Niklas Andersson.

Knäskadan forwardsstjärnan drabbades av innan jul spökar inte längre och frånsett 1–8 mot Färjestad nyligen har Frölunda visat klassen mer och mer.

– Jag känner mig i bra form och det är klart att man längtar mycket efter slutspelet. Vi har fått ihop laget allt bättre ju längre säsongen gått och vi siktar givetvis på guld, det är ju därför man håller på, ler 37–åringen.

Göteborgarna har löst långtidsskadorna på ett bra sätt, då Mikael Johansson och unge Joakim Andersson fått ta ett större ansvar som centrar. Dessutom gjorde ju Jonas Johnson comeback.

– Han har varit väldigt duktig och kommer att bli viktig i slutspelet med sin rutin, menar Niklas Andersson.

Offrade sig

Det var just lagkapten Andersson som vispade in det viktiga ledningsmålet mot Linköping efter bara drygt två minuter.

Mikael Håkanson kvitterade visserligen – men sedan dominerade Frölunda fullständigt. Gästerna vann skotten med 13–3 i andra perioden och borde ha haft en större ledning än 2–1.

– Samtidigt som killarna kämpade och offrade sig under 60 minuter skapade vi en hel del chanser och jag tycker att vi kontrollerade matchen, säger tränaren Ulf Dahlén.

När hemmalagets Teemu Aalto drog på sig en onödig fyraminutersutvisning avgjorde Philip Larsen definitivt.

– Puckarna studsar verkligen inte med oss för tillfället, vi skjuter för lite och är alldeles för ineffektiva. Men jag tycker att vi jobbar bra och det kommer snart att vända. Vi har många som varit med i slutspel förut och som jag vet kommer att höja sig, hävdar Linköpings back Daniel Fernholm.

TT

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN