Foppas varning till Elias Pettersson

avEllinor Åkeson

HOCKEY

Det råder inga tvivel om att Elias Pettersson gjort succé i NHL.

Hans 48 poäng på 44 matcher talar sitt tydliga språk.

Men det behöver inte betyga något.

– Det finns fler som haft bra säsonger första och sedan inte direkt lyckats ändå, säger Peter ”Foppa” Forsberg till Expressen.

Säsongen 1994/95 blev Peter Forsberg den första svensken i NHL:s historia att vinna priset som säsongens bästa nykomling i ligan, Calder Memorial Trophy. Utöver honom är det bara två svenskar, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog, som lyckats med samma bedrift.

1 av 2 | Foto: DARRYL DYCK / TT

När Pettersson nu leder poängligan för rookies med överlägsna 48 poäng spekuleras det i att han kommer att kamma hem det - eller Rasmus Dahlin, som ligger tvåa på 29 poäng. Peter Forsberg imponeras av båda två.

– Vi får se vem som vinner Årets rookie. Håller Elias sig hel och spelar som han gjort har han definitivt en chans att vinna. Han har konkurrens av Rasmus ska man komma ihåg. Det är ganska kul att det är två svenskar där uppe som slåss om det. Rasmus har gjort det grymt bra också. Båda två blir roliga att följa hela karriären, säger han.

Hyllningen från Peter Forsberg

– Det är inte många i NHL som slår honom på spelsinne. Tveksamt om det är någon överhuvudtaget. Får han vara frisk och hel får vi hoppas att han har en 15-20 år framöver och att vi svenskar får njuta av att se honom, kanske inte bara i NHL men i landslaget också, säger Forsberg om Pettersson.

”Det finns fler som haft bra säsonger första och sedan inte direkt lyckats ändå.”

Foppa är dock tydlig med vad en framgångsrik förstasäsong kan innebära.

– Det finns fler som haft bra säsonger första och sedan inte direkt lyckats ändå. Så han kan inte bara ställa ut skridskorna utan han får ju jobba på att bli starkare, snabbare och allt det där. Första året vill man bara ut och köra, andra och tredje året rullar det på. Så det gäller att hålla sig motiverad. Och så börjar folk få upp ögonen för en, i och med att man är så bra isen, så då blir man markerad. Men de (Pettersson och Rasmus Dahlin) är så unga. Så det är inget som säger att de ska vara sämre andra året. Det är bara att man kommer in i det på nåt vis.

Fem bästa svenska poängmakarna i NHL 00:23

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM