Motattacken från Larkin: ”Jag är förvånad”

avHans Abrahamsson

Den 10 juni inleds rättegången mot Thomas Larkin. 

Mannheimspelaren är förvånad över att Daniel Paille, 34, inte har accepterat hans ursäkt.

I förundersökningsprotokollet jämför också Larkin sin tackling med en tackling som Paille delade ut år 2011:

– Jag tror inte att Paille agerade med flit eller med ont uppsåt den gången, och inte heller gjorde jag det den här gången, säger Larkin enligt förundersökningsprotokollet.

I CHL-mötet mellan Brynäs och Mannheim 2017 avslutades Brynäsforwarden Daniel Pailles karriär. Det var i slutet av matchen som en icke puckförande Paille med våldsam kraft rammades av Thomas Larkin. 

Det slutade med ett rättsligt efterspel och den 10 juni är det planerat att rättegången ska hållas i Gävle tingsrätt. Kammaråklagare Joakim Johansson har väckt åtal mot 28-årige Larkin för misshandel av normalgraden. 

Mest sannolikt kommer de två huvudpersonerna att närvara via länk. 

I det 30 sidor långa förundersökningsprotokollet ger både Paille och Larkin sin syn på händelsen.

Ersättning är inte det viktiga

I förhören säger Paille att han är fullt medveten om att det inom hockeyn finns ett visst mått av våld, men att man nu måste ta ståndpunkt och dra gränser. 

På frågan om han har ersättningsyrkanden svarar han att ”pengar inte är det viktiga för honom utan att få till en gränsdragning för våldet och straffet är viktigare”.

I förundersökningsprotokollet framkommer också att Larkin kontaktat Paille via mejl där Larkin gett sin syn på händelsen och även bett om ursäkt. 

En ursäkt som Paille valt att inte besvara: 

–Jag är förvånad över att Paille inte har accepterat min ursäkt, säger Larkin enligt förundersökningsprotokollet. 

Sedan lyfter han fram en händelse för åtta år sedan där Paille, under sin tid i Boston Bruins, stängdes av fyra matcher efter en tackling mot Dallasforwarden Raymond Sawadas huvud.

1 av 4 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Daniel Pailles liggande efter Larkins överfall.

Stängdes av i fyra matcher

– Det är sådant som kan hända vid höga hastigheter i ishockey, där det ofta är mycket korta reaktionstider och olyckor kan ske. Jag tror inte att Paille agerade med flit eller med ont uppsåt den gången, och inte heller gjorde jag det den här gången, säger Larkin.

Thomas Larkin tar också upp att det relativt låga straff som CHL:s disciplinnämnd, Sports Tribunal, delade ut efter tacklingen mot Paille bör vara en förmildrande omständighet:

– Avstängningen under ”endast” fyra matcher visar att Sports Tribunal inte heller ansåg fallet vara överdrivet allvarligt.

Thomas Larkin stängdes av tre matcher för tacklingen på Daniel Paille och ytterligare en för det efterföljande slagsmålet.

ARTIKELN HANDLAR OM