SHL: ”Målet borde aldrig ha godkänts”

HOCKEY

Dubbla smällen för HV71

Först ett kontroversiellt matchstraff.

Nu visar bilder som SHL:s domarbas granskat att HV71 fick ett mål i baken som aldrig borde godkänts.

– Vi kan på bilderna se att Leksand-spelaren är före pucken över den blå linjen, säger domarbasen Peter Andersson i ett videoinlägg på SHL:s hemsida.

Rubrikerna efter Leksand-HV71 i går handlade om situationen elva minuter in i mittenperioden när Kevin Kapstad sänktes av Andreas Jämtin och blev liggande på isen. Jämtin fick matchstraff men hävdade i sin tur att Kapstad – som testade spel redan i bytet efteråt – filmade.

Direkt efter matchen förklarade huvuddomaren Mikael Sjöqvist det kontroversiella matchstraffet för Sportbladet och slog fast att han inte påverkades av det faktum att Kapstad blev liggande på isen.

– Absolut inte, sa Sjöqvist då.

Anmäls inte

Domarna har inte anmält händelsen till Disciplinnämnden.

Jämtin riskerar därmed ingen avstängning.

– Grunden för beslutet är att handlingen inte bedöms vara så allvarlig så att den ska rendera i en anmälan. Det faktum att Kapstad återvänder i spel gör att han inte bedöms skadad, säger domarbasen Peter Andersson i ett videomeddelande i dag.

Där tar han också upp en annan situation som missgynnade HV71: Jacob de La Roses 4-2-mål, matchens sista, föranleddes av en offside.

– Vi kan på bilderna se att Leksand-spelaren (Jens Jakobs) är före pucken över den blå linjen, men linjedomaren observerar inte detta trots bra placering vi linjen, säger Andersson.

Kan inte ta hjälp

Målet blev aldrig någon stor snackis, HV-spelarna protesterade inte nämnvärt, men i dag kan alltså domarbasen slå fast att det aldrig borde ha godkänts. Beslutet går däremot inte att ändra i efterhand.

– Den enda möjligheten att inte godkänna ett mål som föregåtts av offside är att någon av de andra domarna observerat detta och påpekar det direkt efter målet. Däremot kan domarna inte ringa till exempelvis videomålsdomare eller använda andra tekniska hjälpmedel för att kontrollera om ett mål föregåtts av en offside.

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71