Titta Bäckis, nu är du bäst i NHL

HOCKEY

Svensken upp i topp i assistligan

NEW YORK. Vi har en ny ledare i NHL:s assistliga:

Nicklas Bäckström.

Han stod för framspelningen till Washingtons samtliga fyra mål i en bortaseger över Carolina i natt – inklusive till det 400:e målet i Alex Ovetjkins NHL-karriär.

Och sammanlagt har ”Bäckis” nu producerat 14 poäng på de senaste fem matcherna.

– Jag och ”Ovie” trivs bra ihop på isen och just nu har vi studsarna med oss, säger han till Sportbladet efter 4-2-segern.

Ja, Alex Ovetjkin skrev lite historia när Washington gästade Raleigh och Carolina Hurricanes i natt.

Med 25 sekunder kvar smackade han in sitt 29:e mål för säsongen – och samtidigt NHL-karriärens 400:e.

Den ryske superstjärnan är den sjätte snabbaste i hela NHL-historien att nå den milstolpen. Bara Wayne Gretzky, Mike Bossy, Mario Lemieux, Brett Hull och Jari Kurri har lyckats pricka in lika många på färre matcher – och på deras tid gjordes det betydligt fler mål i världens bästa liga.

– Vi vet alla vad han kan, att han är en jäkel på avsluta, men det är verkligen en imponerande siffra, säger kedjekamraten och radarpartnern Nicklas Bäckström när vi når honom efter slutsignalen.

”Det rullar på”

Nå, ”Bäckis” – som är den som stått för framspelningarna till merparten av de där 400 målen genom åren – är just nu synnerligen imponerande själv också.

Han noterades för assist på samtliga fyra mål i natt och så har det sett ut för det mesta på senaste tiden. Den 26-årige gästriken har producerat sammanlagt 14 poäng på de senaste fem matcherna.

Därmed är han, med sammanlagt 33 passningar, ny etta i assistligan – och delad trea i poängligan.

– Ah, jag vet inte, det rullar på. Jag och ”Ovie” trivs bra ihop på isen och just nu har vi studsarna med oss, säger han.

– Han gillar ju att göra mål och jag gillar att passa och det är väl en rätt bra kombination.

Onekligen.

”Carolina var bättre men...”

Just i nattens match var ”Bäckis” ändå inte helt nöjd med insatsen.

– Nej, fem mot fem tycker jag att Carolina var bättre. Men vi har ett bra powerplay. Där får vi verkligen utdelning och det är därför det blir så många poäng också, menar han.

Även tredje länken i Washingtons superkedja, Marcus Johansson, gjorde mål i natt – sitt femte för säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL