Ytterligare två svenskar klara för NHL-klubbar

HOCKEY

Malmö blir av med talangfull center

Den stora utvandringen av talangfulla svenska hockeyspelare fortsätter.

Sent på torsdagskvällen blev det klart att såväl Carl Söderberg, 20, som Fredrik Johansson, 22, lämnar Sverige för NHL-klubbar.

Söderberg har skrivit ett kontrakt med St. Louis Blues och Johansson med Edmonton Oilers.

Foto: Till NHL. Malmös talangfulle center Carl Söderberg har bestämt sig för att nobba elitserien och i stället flytta över till USA.

Malmö hade säkert hoppats att Söderberg skulle få sitt elitseriegenombrott i vinter.

Han gjorde sin debut i högsta serien 2003 och blev på sommaren draftad av St Louis i den andra rundan.

I vinter har Söderberg varit förstecenter i Malmö i allsvenskan och noterats för 47 poäng (20+27) på 49 matcher.

Att St. Louis väljer att plocka över söderberg är föga överraskande. Klubben har en tung säsong bakom sig och vill bygga upp ett nytt lag för framtiden. Klubben har tidigare gjort klart med Magnus Kahnberg och sen tidigare finns även Christian Bäckman i klubben.

St. Louis gjorde även klart med 20-årige tjeckiske målvaktstalangen Marek Schwarz under dagen, vilket understryker att man bygger för framtiden.

Ännu en svensk till Oilers

Årets Stanley Cup-finalist Edmonton Oilers har redan skrivit kontrakt med Jonas Almtorp och Patrick Thoresen från elitserien. Sent i kväll blev det även klart att man kontrakterar Fredrik Johansson, 22.

Johansson har spelat juniorhockey i Frölunda, men har de två senaste säsongerna spelat allsvensk ishockey i Västerås.

Johansson har skrivit ett kontrakt med Frölunda inför kommande säsong och kommer att spela med SM-finalisten i vinter. Flyttar till NHL gör han först om ett år. Den spelskickliga centern draftades i den nionde rundan av Edmonton i 2002 års draft och är överens om ett tvåårskontrakt med klubben.

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL