Nu krymper målvakterna

HOCKEY

Mindre skydd en av höstens regelnyheter

En ny tolkning av icing, mindre målvaktsskydd och färre tekningspunkter.

Där är de stora regelförändringarna för elitserien i höst.

– Men vi valde att inte förändra puck-över-sarg-regeln. Den blir samma som förra säsongen, säger Tommy Töpel, sportchef för Hockeyligan.

Foto: NYTT Tommy Salo får finna sig i att spela i mindre skydd nästa säsong.

Under VM i Riga beslöt Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) att genomföra en rad regelförändringar.

Nu har den svenska regelkommittén tittar över vilka förändringar som kommer att komma för landslagen och i de internationella cuperna.

På årsmötet i lördags beslöts att anta ett flertal nyheter.

– Nackdelen om vi väljer att stå utanför det internationella regelverket är att det blir en anpassning när det blir exempelvis landskamper, säger Peter Andersson, domarbas i Sverige.

De nya reglerna innebär att det blir utvisning när en spelare skjuter pucken över sargen oavsett var spelaren är på isen. Den nya regeln kommer att gälla för Tre Kronor. Men Hockeyligan, elitserieklubbarnas intresseförening, har valt att inte tillämpa den regeln i elithockeyn.

Röstades ner

I övrigt har Hockeyligan valt att anta samtliga de förändringar som IIHF har beslutat om.

Det innebär att det bara kan bli tekning på tekningspunkterna. Tidigare har domarna haft möjlighet att släppa pucken på en tänkt linje mellan tekningspunkterna i offensiv zon och defensiv zon.

Det fanns ett förslag om att återigen införa touch-icing. Men förslaget röstades ned. Men icing kommer i alla fall att förändras.

Från och med nu blir det nämligen icing även om pucken passerar inom målgården och över den förlänga målllinjen. Samt om målvakten lämnar målgården under en icingpuck upphävs icingen.

Sedan tidigare är det även beslutat om att målvakterns skydd minskas och anpassas till NHL-måtten.

– Vi får se om det kommer att bli fler mål i elitserien i och med de mindre skydden. Målvakterna är så duktiga och de mindre skydden kanske inte spelar så stor roll, säger Tommy Töpel.

Alla regeländringar

Tomas Ros