Johan Franzéns tårar: ”Var väldigt mörka tankar”

Stjärnan berättar om sin mardröm

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Franzén har gjort över 700 NHL-matcher.
Foto: Jimmy Wixtröm
Johan Franzén har gjort över 700 NHL-matcher.

För ett halvår sedan lades Johan Franzén in på ett institut för gamla militärer och idrottare med traumatiska hjärnskador.

Nu berättar han känslosamt om sitt nya liv.

– Jag kan ju prata med någon en kväll och sedan nästa dag har jag glömt bort den personen bara för att hjärnan inte har fått in det, säger han till Expressen.

Redan i april 2017 berättade hockeystjärnan Johan Franzén för Sportbladet om fruktansvärda år i ångestladdat mörker till följd av flera hjärnskakningar.

Men det var i maj 2018 som Franzéns fru, Cissi Franzén, i ett känslosamt inlägg på sin blogg berättade vad hon och familjen Franzén gick igenom efter att den förre Detroit Red Wings-stjärnan lagts in på ett institut för gamla militärer och idrottare med traumatiska hjärnskador.

Den senaste månaden har varit väldigt dålig. Något behöver hända och jag är så tacksam över att vi hittade den här fantastiska platsen”, skrev Cissi Franzén då.

Se smällen som fick Franzén att sätta stopp helt

”Ingen naturlig sömn sedan 2013”

Under tre veckor låg Franzén på behandlingshemmet.

Nu är han hemma hos familjen i Detroit igen – med planer på att flytta tillbaka till Sverige nästa sommar – och berättar om den svåra tiden.

– Det var nästan som att gå i skola i tre veckor. Det var mycket akuta grejer jag var tvungen att få hjälp med också, som dök upp. Det var väldigt mörka tankar, jag fick behandling för PTSD (posttraumatiska stressyndrom), som jag inte hade fått innan. Jag hade knappt kunnat sova på egen hand då, förutom när jag hamnade i svackor för då kunde jag inte hålla mig vaken. Naturlig sömn har jag inte kunnat ha sedan 2012 eller 2013. Att få bli av med de tankarna och allt som malt inom mig var väldigt viktigt. Vilken lättnad det var, säger Johan Franzén till Expressen.

Foto: Jimmy Wixtröm
Frun Cissi och sonen Eddie Bo.

Bryter ihop i tårar

Men de fem diagnostiserade hjärnskakningarna under karriären (den sista 2015) har satt sina spår. Ibland måste Franzén sova ”tre dagar i sträck” för att inte gå in i väggen och 38-åringen har problem med minnet.

– Jag kan ju prata med någon en kväll och sedan nästa dag har jag glömt bort den personen bara för att hjärnan inte har fått in det. Det är jobbigt, då man har så mycket ångest inför folk. Man förstår ju de som fastnar i missbruk. Det är inte lätt.

När Franzén berättar om den nya vardagen bryter han ihop i tårar och avbryter intervjun för en stund. Men med tårar i ögonen säger han:

– Det är pinsamt, allting är pinsamt. Men numera är jag väldigt öppen med att jag inte kommer ihåg saker och ting. Ändå tycker jag att jag är väldigt social när jag är ute bland folk jämfört med tidigare. Jag försöker vara glad och säger direkt om det är någon jag inte känner igen eller pratat med tidigare – och då kan det ha varit dagen innan.

Hör Johans fru Cissi berätta – Sportbladet följde med henne på NHL-match 2015

Publicerad:

LÄS VIDARE