Sparkade Tommy Jonsson talar ut

avFelix Pettersson

HOCKEY

"En oerhörd tomhet"

Tommy Jonsson fick sparken efter att Björklöven inlett säsongen med fem raka förluster.

Björklöven valde att sparka tränaren Tommy Jonsson efter att inlett säsongen i Hockeyallsvenskan med fem raka förluster.

Nu talar Jonsson ut om situationen.

– Jag känner besvikelse, skam och misslyckande, säger han i C-Mores podcast Puckat.

Det har gått fem dagar sedan Tommy Jonsson sparkades av Björklöven.

Och mannen som en gång coachade Brynäs till SM-guld beskriver för Puckat hur hans dagar har sett ut.

– En sak som man känner är tomhet. Man lever så intensivt. Är man i den här branschen som coach har man ändå en hjärnverksamhet 24/7 året om. Oavsett när på säsongen det här händer blir de en oerhörd tomhet.

"Då kändes det olustigt"

Jonsson tar upp en händelse, när man föll hemma mot Oskarshamn med 4–5, som ett exempel på när han först märkte av hur utbrett missnöjet var.

– Efter den matchen buar publiken ut oss. Redan i omgång två, i säsongens första hemmamatch. Då kändes det olustigt. Då blev jag besviken, för jag kände att killarna inte var värda det. De hade verkligen krigat frenetiskt.

Han tycker inte att buropen var befogade.

­– Det hade varit skillnad och mer berättigat om en grupp eller ett lag som man ser är lata och saknar någon attityd eller karaktär, men i det här fallet fanns det ingen tillstymmelse till detta.

"Inte blind eller döv"

Den före detta Björklöventränaren menar själv att det som påverkat mest är inte att han blivit sparkad, utan hur resultaten sett ut i matcherna.

– Även om jag lärt mig att inte läsa tidningar och på forum, så är man inte blind eller döv. Det går inte att undgå att höra när vi spelar på hemmaplan och fansen skriker att man ska avgå, att man är en sopa eller en idiot. Det påverkar mig. Om de som skriker bara visste vad alla här nere i båset försöker göra för att ge dem en seger… vilket hjärta vi har för det vi håller på med.

"Det fanns inga meningskiljaktigheter"

Jonsson ställer sig oförstående till beslutet att sparka honom och ta in en ny tränare.

– Vi var eniga allihopa, det fanns inga meningsskiljaktigheter. Vi hade bestämt oss hur vi skulle spela och vilka som skulle spela. Jag är av den ledartypen som vill skapa delaktighet, jag vill höra allas åsikter. Några samarbetssvårigheter fanns inte överhuvudtaget.

Hur framtiden ser ut nu för Jonsson är oviss.

– Jag måste landa och hitta mig själv. Det är ändå en omtumlande period man är i. Men samtidigt måste jag säga att om jag skulle få chansen att göra det här igen skulle jag inte göra något annorlunda.

ARTIKELN HANDLAR OM