Styrkebeskedet – Leksand har vunnit mot ALLA topplagen

HOCKEY

Sex raka segrar gör att Leksand lyfter: "Ingen världsnyhet för oss"

1 av 2 | Foto: Bildbyrån.
ARKIVBILD. Leksands Hanna Lindqvist gör mål i kvartsfinalen mot Djurgården i våras.

Leksands senaste tre veckor har minst sagt imponerat.

Laget har vunnit sex raka matcher – bland annat mot samtliga topplag – och efter dagens 5-2-seger mot Linköping tyckte Sportbladet att det var dags att ställa frågan: vad händer i Leksand?

– Det känns som att vi har börjat på något stort, säger lagkaptenen Elin Lundberg.

Leksand är laget som saknar de stora stjärnorna och tippades inför säsongen vara ett av lagen i bottenskiktet av tabellen.

Men sedan 1-5-förlusten mot AIK den 12 november har dala-laget, med för säsongen nya tränaren Alexander Eriksson, i tre veckors tid bara fått segerfira.

Serieledande Luleå, trean Djurgården, fyran HV71, Modo, SDE och i dag tvåan Linköping har alla fått stryk av Leksand som nu klättrar i tabellen.

Vad är det som händer? frågar vi lagkaptenen Elin Lundberg.

– Ja, vad är det som händer? Vi har hittat kemin med varandra och spelet har börjat att sätta sig. Det här är väl egentligen ingen världsnyhet för oss, säger hon.

Hur mycket självförtroende spelar ni med just nu?

– Ja, men det är klart att man får lite mer självförtroende ju mer man vinner, men jag tycker att vi har haft ganska bra självförtroende internt hela tiden och trott på vår spelidé. Nu har det lönat sig.

Sex raka segrar, och vinster mot alla fyra topplag. Vad säger det om er som lag?

– Att vi är ett lag som man inte ska räkna bort. Vi har alltid trott på det här själva och vet vad vi är bra på. Jag tror definitivt att vi kan vara med och slåss om de riktigt fina placeringarna.

"Får dåligt samvete"

Dalarnas tidningar, DT, har i helgen intervjuat klubbens ordförande Åke Norström om jämställdhetsarbetet i Leksand. Damlaget kämpar precis som de flesta andra klubbarna i SDHL med svaga publiksiffror, dåligt med pengar och orättvis prioritering.

– Vi måste synliggöra damerna mer och det gäller samma sak att se över hur man lägger matcherna rent tidsmässigt, säger han i intervjun.

– Vi har väl inte kommit till den punkt att damerna kan vara proffs på det här ännu, men jag tycker man ska öka ersättningarna så att de kan satsa ännu hårdare, säger Norström också.

DT: Enligt uppgifter ska de inte få ersättning för förlorad arbetstid, stämmer det?

– Jag tycker att vi ska stödja damerna mer och mer. Jag får dåligt samvete när du nämner sådant här. Men jag vill tillägga att vi jobbat väldigt hårt för att få ekonomin på fötter här i Leksand och komma framåt.

Elin Lundberg har inte läst intervjun men menar rent generellt att det går att göra mer från klubben när hon får frågan om vad som kan göras för att laget ska lyfta ytterligare.

– Det finns alltid saker man kan göra. Får vår del är det rätt självklart att den ekonomiska biten spelar roll, för att kunna fokusera mer helhjärtat på ishockeyn, men så är det för alla lag. Det går framåt och har blivit mycket bättre, men det kanske ska gå ännu fortare.

"Positiv spiral direkt"

De sportsliga resultaten kanske kan hjälpa till där?

– Ja, precis. Det blir en positiv spiral direkt. Tur föder tur på något sätt. Det känns som att vi har börjat på något stort, men samtidigt måste vi ha fötterna kvar på jorden. Vi är inga världsstjärnor för att vi vunnit sex raka matcher.

Är det lätt att sväva iväg, tror du?

– Nej, personligen är jag inte rädd för det. Vi har varit väldigt ödmjuka och vet att vi inte är det mest tekniska laget utan är mer ett kollektiv.

Slutligen, hur lång blir segersviten?

– Vi har sagt internt att vi hoppas på fram till jul, sen tar vi ett nytt avstamp. Men det vore väl en jättebra julklapp att ge till oss själva.

Leksand ligger sjua i tabellen, poängen bakom sexan AIK.

Se resultaten i dagens samtliga SDHL-matcher nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM