Här hetsas barnen – mot varandra

avPatrik Brenning, Ha Ab

Falks son spelar i laget: ”Inte okej att slåss på träningarna”

Här hetsas Huddinges elvaåriga hockeyspelare att ge sig på varandra på isen.

En åskådare reagerade starkt och bestämde sig för att filma sekvenser av träningen.

– Jag har sett träningar på olika nivåer i flera olika länder men aldrig något liknande, säger ögonvittnet.

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Djurgårdsikon Nichlas Falk har spelat närmare 900 elitseriematcher. Hans son spelar i laget som fick genomföra övningen. ”Rent allmänt är det självklart inte okej att slåss på träningarna, men jag måste kolla noggrannare på filmen och se vad som egentligen händer”, säger han om filmen.

Under söndagsmorgonens träningspass fick Huddinges pojklag födda 2000 lära sig en ny övning. På given signal beordrades de

elvaåriga pojkarna att sluta spela och leta upp varsin motståndare att brotta till isen.

– När tränaren blåste i pipan släppte alla spelare klubborna för att hitta en partner att klappa på. Ena målvakten åkte i isen av smällen och var sedan inte med längre. Och det jag filmade var långt ifrån det värsta, säger ögonvittnet.

Tränaren Stefan Lindström säger att övningen är hämtad från Kanada och inte handlar om att lära sig slåss.

– Syftet är att spelarna får brottas med varandra för att stärka bål och ryggmuskulaturen. Det är för att höja träningsfrekvensen och bli starkare, säger Lindström.

”Inte upprörd”

En av spelarna i laget är son till Nichlas Falk, som gjorde närmare 900 matcher under 16 säsonger i Djurgårdens elitserielag. Falk var inte själv på plats under träningen och är försiktig i sina kommentarer om övningen.

– Rent allmänt är det självklart inte okej att slåss på träningarna, men jag måste kolla noggrannare på filmen och se vad som egentligen händer, säger 40-åringen som senare inte gick att nå.

”Ser våldsamt ut”

Huddinge är en av Sveriges största och mest framgångsrika föreningar inom ungdomsishockeyn. Ordföranden Sonny Lundwall håller med om att bilderna ser våldsamma ut men försvarar övningen.

– När jag vet bakgrunden är jag inte speciellt upprörd. Det har inget med slagsmål eller aggressivitet att göra. Jag tycker inte att det är så jättemärkvärdigt att tolvåringar har brottningsövningar i samband med att de tränar, säger Lundwall.

Kan du förstå reaktionen?

– Det är klart att det ser våldsamt ut med till exempel målvakterna men det beror på att de kommer med fart. Det finns ingen aggression eller avsikt. När tränaren blåser slutar alla.

Lundwall säger att föreningen ska ha ett möte med tränarna för att diskutera om övningen ska fortsätta tillämpas.