Svaret efter tröjmysteriet: ”Höll stenhårt på Sverige”

avSimon Norberg

Vem var supportern som fångade Lias Anderssons silvermedalj efter JVM-finalen?

Och varför hade han tre matchtröjor, varav en svensk landslagströja på sig?

Här har ni svaret.

Foto: SVT OCH JIMMY WIXTRÖM

Sverige föll med 3–1 i en högdramatisk JVM-final mot Kanada i ett fullsatt KeyBank Center, Buffalo, natten mot lördag svensk tid.

Tyler Steenbergen styrde in segermålet när 1.40 återstod och efteråt var det av förståeliga skäl extremt deppigt i det svenska lägret.

Lagkaptenen Lias Andersson var otröstlig och valde att kasta upp sin silverpeng på läktaren efter prisceremonin.

– Jag ville inte ha en till. Jag har en likadan hemma från när vi förlorade U18 och det känns onödigt att ha två, sa Lias till Sportbladet efteråt.

”Han skulle ångra sig”

På läktaren stod en supporter iklädd en USA-matchtröja och fångade medaljen. Sekunderna senare slet han av sig tröjan bara för att visa upp att han hade en svensk landslagströja under.

Den supportern heter Bill Shaflucas, 42 år, hemmahörande i Buffalo.

När Sportbladet når amerikanen Bill har det gått några dagar sedan finalmatchen, vilken han hade stannat kvar för att se direkt efter att USA krossat Tjeckien i bronsmatchen.

– Hela USA frågar mig ifall Lias Andersson fick tillbaka sin medalj. Fick han det?, frågar Bill Shaflucas direkt.

– Ja, det ska han ha fått, svarar jag.

Vill att Dahlin kommer till Buffalo

Bill räckte nämligen silverpengen till en ledare eller spelare i det svenska båset, bara minuter efter att han fått densamma.

Varför gav du tillbaka medaljen?

– Han jobbade väldigt hårt för att förtjäna den och jag vet att han var frustrerad vid tillfället men antar att han vill ha tillbaka den i framtiden när det har fått smälta in. Han skulle bara ha ångrat det annars. Om han får tillbaka medaljen kommer det bli ett bättre slut.

Sen blir man ju nyfiken. Hur kommer det sig att du bar på en svensk landslagströja under de amerikanska?

– Jag samlar på matchtröjor och för sju år sedan när JVM också gick i Buffalo så mötte jag en svensk supporter i Buffalo som hade glömt sin tröja hemma. Redan då hade jag en Sverige-tröja och gav den till henne. Efteråt skickade hon pengar till mig och jag bestämde mig för att köpa en ny likadan. Jag gillar den svenska tröjan väldigt mycket, den är fin. När Sverige då mötte Kanada tyckte jag det passade bra att ta på den. Jag höll stenhårt på Sverige.

En sista fråga Bill. Håller du på Buffalo Sabres?

– Ja. Vi har haft några tunga år nu och i år är inget undantag. Nu hoppas jag bara att vi vinner lottdragningen och får drafta först. Jag vill ha Rasmus Dahlin till Buffalo.

ARTIKELN HANDLAR OM