Glödhet Jonsson-Fjällby tvekar om NHL

avTT

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Genombrottet i junior-VM och succén i SM-slutspelet har skapat NHL-rykten kring Djurgårdens forward Axel Jonsson-Fjällby.

Själv tvekar han:

– Det är säkert bra för mig att spela i SHL ett år till.

Det 20-åriga kvicksilvret – som leder skytteligan i SM-slutspelet med fem gjorda mål – är draftad av Washington och det ryktas att NHL-klubben vill ha över honom redan till nästa säsong.

Jonsson-Fjällby själv vill inte fokusera på framtiden förrän slutspelet är klart, men säger:

– Jag får se vad Washington vill och bolla med dem efter slutspelet.

Hans kedjekompisar i Djurgårdens framgångsrika ungdomskedja, bröderna Marcus och Jonathan Davidsson, är också draftade av NHL-klubbar, Buffalo respektive Columbus, men skulle det inte bli någon flytt efter säsongen så har båda kontrakt med Djurgården även nästa säsong.

Dialog med Djurgården

Det har inte Axel Jonsson-Fjällby, men han säger att han har haft en dialog med Djurgården.

– Vi har snackat, men kommit fram till att just nu fokuserar vi på slutspelet, säger han.

Djurgården slog ut Linköping i kvartsfinalspelet med 4–1 i matcher och efter en vecka av hård träning blandat med vila är det nu dags att kliva in i semifinalspelet mot ett Skellefteå som spelade tre dagar längre innan Färjestad hade besegrats.

– Det är nog till fördel för oss. Vi har kunnat träna på bra, när det är matcher varannan dag så tar det väldigt mycket på kroppen, säger han.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Axel Jonsson-Fjällby kom fram som ett yrväder den här säsongen och har bara blivit bättre och bättre.

"Väldigt kul"

Genombrottet under junior-VM i Buffalo var spektakulärt – med sin enorma snabbhet och det långa håret svängande under hjälmen åkte han bokstavligen genom tv-rutan och blev populär hos många.

– Förutom att vi förlorade finalen (mot Kanada) så var det bara positivt. Det gick väldigt fort, det var en kort period, men självklart var det väldigt kul att det man gjorde uppskattades. Det är det jag tar med mig.

– Finalförlusten tog rätt hårt på mig, det var väldigt tråkigt. Man har varit revanschsugen sedan man kom hem och kände att nu måste man gå för guld med Djurgården. Det är det vi siktar på.

Speeden har han haft hela säsongen, nu producerar han dessutom i samma snabba takt. Sju mål på 42 matcher i grundserien har blivit fem på fem matcher i slutspelet. Förklaringen är extra individuell träning.

– Vi yngre i laget och några till brukar köra extra på måndagar med individuell träning. Vi nöter mycket avslut på olika sätt. Det ger väldigt mycket. På en vanlig träning skjuter man mindre än man tror. Skottet är bland det viktigaste man har och att nöta extra på det behövs. På en sådan träning kan man skjuta några hundra skott extra.

– Jag har haft mycket lägen hela säsongen, men haft problem med sista biten. Det är en lättnad att de sitter nu, börjar man göra mål så ger det självförtroende och ju fler man gör desto mer växer man.