”Men herregud – så här kan vi inte ha det!”

HOCKEY

Två huvudtacklingar, två matchstraff och en debatt som rasar.

Skellefteås tränare Bert Robertsson har fått nog:

– Så här kan vi inte ha det. Vi riskerar både spelares hälsa och återväxten för sporten, säger han.

Hela matchserien mellan Skellefteå och Färjestad har varit tuff. Den har stundtals varit över gränsen – inte minst när det gäller smällar mot huvuden.

Sista matchen var inget undantag. När Skellefteå slog ut Färjestad ur slutspelet var det efter ett par riktigt omtalade situationer.

Lagen åkte på varsitt matchstraff för tackling mot huvudet. Först var det Skellefteås Henrik Hetta som fick lämna isen efter en tackling mot Jens Westin.

Sedan fick Färjestads Morgan Ellis matchstraff för en solklar huvudtackling på Johan Alm.

Även om Robertsson bestämt säger att han inte köper matchstraffet på Hetta, som han tycker träffar axeln, så köper han absolut att SHL har stora problem.

– Ja, det här måste upphöra. Vi kommer få stora problem, säger Robertsson.

”Nu lägger du orden i min mun”

Det är en fara för sporten alltså?

– Nu lägger du orden i min mun. Men vi har saker att rätta till. Nu var det du som sa fara för sporten och jag vill inte ha en sån rubrik.

Men du var själv inne på det när du pratade om återväxten?

– Men det är viktigt att alla lär sig att tackla och lära sig ta tacklingar. Vi bör alla skärpa till oss, dra vårt strå till stacken och se till att allt sker på ett korrekt sätt.

Har spelares respekt för varandra minskat?

– Oj, det är en jäkla tuff fråga. Jag vill ju hoppas att spelarna har respekt för varandras karriärer. Men allting skruvas upp. Allt eldas på och det blir många okontrollerade situationer.

Upplever du att situationen har förvärrats?

– Ja, det har blivit mer ovårdat spel. Jag håller med där. Om man ska dra respektkortet…jag måste tänka efter där. Men det är uppenbart att spelet har blivit mer ovårdat.

”Går inte att fortsätta...”

Farligare?

– Farten har drivits upp. Absolut. Men det är så många tacklingar som träffar klockrent i huvudet, jag är bekymrad där. Vi har varit ganska förskonade under säsongen, men nu när det är slutspel så hips vips så dyker de upp. Vad är anledningen? Många lag är villiga att tänja på alla gränser som finns, verkar det som.

Det här är väl en utveckling som ingen vill ha?

– Men herregud! Det går inte att fortsätta på det här viset. Det går inte. Vi kommer få stora problem. Och en fråga man vill ställa är om ett lag ska vinna till varje pris. Tycker du det?

Vad svarar du själv på frågan?

– Nej, jag tycker inte det.

Robertsson jämför SHL med spelet internationellt och tycker delvis att svenska spelare är naiva och att nordamerikanska spelare har en helt annan skicklighet att hantera fysiskt spel – både när det gäller att ge och ta tacklingar.

– Man är inte beredd för den här typen av spel. Det är nog därför nordamerikanska spelare är attraktiva för lagen här.

LISTA: SHL-lagen med bäst publiksnitt 00:19

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

ARTIKELN HANDLAR OM