Publikfest när Luleå kan säkra SM-guldet

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
HOCKEY

Det ser ut att bli en publikfest på fredag när Luleå ska försöka spela hem SM-guldet.

Över 3 500 åskådare förväntas inta Coop Norrbotten Arena för att se den andra finalmatchen mot Linköping.

– Det kommer ge oss en extra push, säger storstjärnan Emma Nordin.

Den första matchen avgjorde man med en dryg minut kvar. Under fredagseftermiddagen kan Luleås hockeydamer sätta punkt för finalserien och säkra sitt andra SM-guld.

Att det luktar guld i staden har inte gått invånarna förbi. Till fredagsmatchen förväntar sig klubben att publiksiffran liknar den man hade när Linköping gästade i finalen 2016.

– Då var det över 3 000 i final två och över 4 000 i den avgörande, förhoppningsvis kan vi slå det. Just nu har vi sålt över 1 000 lösbiljetter och sedan tidigare är 1 600 slutspelskort sålda. Men det är påskhelg, så det är osäkert hur många som kommer, säger Robert Hedlund, kommunikationsansvarig i Luleå HF.

Publikrekordet i SDHL just nu är det Linköping som sitter på. I november förra året kom 5 128 åskådare och såg östgötarna ta emot HV71.

– Vi har inget mål eller så, vi hoppas att det kommer så många som möjligt. Men många kommer köpa biljett på plats också, alla indikationer pekar på att att det blir mellan 3 500 och 5 000, säger Hedlund.

”Kul och inspirerande”

En som var med i laget 2016, men var skadad, är Emma Nordin.

– Det var en härlig atmosfär och fantastisk stämning då. Det är inte vanligt med så mycket publik inom damhockeyn så det ger en extra kraft. Som spelare känns det såklart kul och inspirerande. Man är stolt över att få vara i en förening och stad som sluter upp på det här sättet oavsett vad det är för sport.

Men att de tillresta ska få se SM-bucklan höjas redan under långfredagen är inget som Nordin kan lova.

– Båda lagen har otroligt starka målvakter, så matchen kommer avgöras framför mål. I egen zon måste vi täcka skott och städa undan framför kassen. Samtidigt vet vi att deras målvakt inte släpper vad som helst. Där måste vi jobba hårt med att skymma och stöka, det är nyckeln till seger. Sedan måste vi förbättra våra utspel ur egen zon från matchen i onsdags, då kastade vi stundtals ut pucken lite här och var. Vi ska hitta tillbaka till vårt fina passningsspel, säger centern.

Vad kan ni ta med er från onsdagsmatchen?

– Det är lite klyschigt, men det vi kan ta med oss från den matchen är att vi krigar på hela tiden. Vi har världsspelare som gör allt för laget. Oavsett om spelet stämmer eller inte så har vi en stark grupp som jobbar hårt för varandra. Vi kom inte riktigt upp i den standard vi kan senast. Men man måste ha i åtanke att det är mycket nerver och hög anspänning när det bara är bäst av tre matcher. På fredag kommer det finnas en större trygghet, vi kan slappna av lite. Vi har en match upp men får inte bli oödmjuka.

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

ARTIKELN HANDLAR OM