Söderberg stoppas från spel i NHL

avTomas Ros, Ha Ab

Carl Söderberg vill fortsätta säsongen i Boston Bruins.

Men Ishockeyförbundet kommer inte att godkänna övergången för den VM-aktuelle forwarden.

– Styrelsen har fattat beslut nu i kväll om att Carl är uttagen i landslaget och vi vill att han ska representera Sverige, säger Ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg.

Calle Söderberg.

Carl Söderberg, 27, har öst in mål för Linköping under säsongen.

31 stycken.

En succésäsong och han har slagit igenom både nationellt och internationellt.

Givetvis har Boston, som äger rätten till svensken, sett framgången och nu har man skrivit ett två-årskontrakt med Carl och vill börja använda skyttekungen omgående.

Men Pär Mårts och Tre Kronor vill ha Carl Söderberg.

– Carl är en spelare som vi gärna vill ha med i VM. Han sitter i en rävsax och det är inte så enkelt för en relativt ung kille. Vi har aldrig varit med om det här tidigare i förbundet. Spelarna tackar nej för att de är skadade, inte för att de hellre vill spela i NHL, säger landslagschef Tommy Boustedt.

Avgjordes på möte i kväll

I kväll avgjordes Söderbergs öde på Ishockeyförbundets styrelsemöte.

Och där bestämdes att Ishockeyförbundet inte kommer att godkänna övergången för den VM-aktuelle forwarden.

– Enligt det avtal vi har med NHL finns en paragraf där det står att en spelare som är uttagen i landslaget inte ska spela i NHL. Det är en principfråga för oss släpper vi på det här kan det starta en lavin med övergångar efter säsongen, säger Peter Forsberg.

Kan gå till NHL ändå

Carl Söderberg och NHL kan välja att trotsa Ishockeyförbundets beslut, men det innebär i så fall att Söderberg inte tillåts att delta i internationella mästerskap i framtiden. Tillåter NHL att Söderberg spelar i Nordamerika redan den här säsongen kan det dessutom försvåra möjligheterna att få till ett nytt avtal mellan Ishockeyförbundet och NHL. Förhandlingarna har pågått under våren.

ARTIKELN HANDLAR OM