Kan nå slutspel innan nedsläpp

HOCKEY

Sverige kan bli klart för VM-kvartsfinal redan innan nedsläpp mot Tyskland.

– Det gäller att fokusera på vår match, säger forwarden Pernilla Winberg inför kvällens sista gruppspelsmatch i Malmö isstadion.

Foto: Pernilla Winberg.

Skrällgänget Japan har tagit fem av sex möjliga poäng på de två första matcherna i grupp B i ishockey-VM i Malmö och kan vid seger mot Schweiz i dag (matchstart klockan 14.00) ta hem gruppsegern – och samtidigt skicka Sverige till en VM-kvartsfinal på onsdag.

Vid ett sådant scenario är Damkronorna grupptvåa. Oavsett resultat i mötet med avhängda Tyskland i kväll.

”Vi ska gå in och vinna”

– Jag tycker inte om att gå vidare på grund av andra. Vi ska gå in och vinna mot Tyskland, säger försvarsveteranen Emilia Andersson.

Sverige vann med 4–0 mot Tyskland i Sotji-OS i fjol och har vunnit tre av tre möjliga matcher mot tyskorna denna landslagssäsong (8–1 i målskillnad).

– Tyskland vill säkert vara med och göra ett avtryck. Jag tycker att de har gått framåt som lag. De har ett väldigt bra kollektiv, men har kanske inte det tempo som andra lag har, säger förbundskapten Leif Boork.

I en kvartsfinal väntar med största sannolikhet Finland eller Ryssland från grupp A. Ettan och tvåan (troligtvis USA och Kanada) i den gruppen går direkt till semifinal. Missar Sverige slutspel väntar nedflyttningsmatcher (bäst av tre) mot Tyskland.

* 20.00 Sverige-Tyskland i SVT24.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Leif Boork