Växjö vann galen sudden death-rysare

avErik Karlsson, Jonas Gustavsson

Växjö/Stockholm. 104 minuter tog det.

Sen kunde Växjö utjämna semifinalserien mot Frölunda.

– Ja, det var ett bra tillfälle att slå till, säger matchhjälten Tuomas Kiiskinen till Sportbladet efter det galna sudden death-dramat.

Fyllesnacket bakom Växjös succé

Sportdrycksflaskorna tömdes på löpande band, bananförrådet nöttes ner till grunden och skären ut till avbytarbåset blev långsammare och långsammare när Växjö och Frölunda möttes i årets häftigaste suddenrysare.

För matchen, som började med att Nick Johnson tryckte in 1-0 halvvägs in i första perioden och att Anton Blidh kvitterade bara fem minuter senare, utvecklades till en klassisk rysare. Cristopher Nihlstorp och Lars Johansson i de respektive målen spikade igen helt efter målen i första perioden.

”Bara glad att den sitter”

Det stod 1-1 när matchklockan tickade upp till 60 minuter.

Likaså efter 80 minuter och 100 minuter.

– Det är väl kanske lite mindre intensitet men fortfarande en bra kamp. Cola och en lite kaka sen går vi ut och kör igen, konstaterade Växjös Patrik Lundh i TV 12 efter fem spelade perioder.

Och det skulle visa sig att hjälten satt i Lundhs omklädningsrum. Efter exakt 104 minuter lossade Tuomas Kiiskinen bössan och skottet styrdes i mål av Frölundas back Mikael Wikstrand.

– Ja, det var ett bra tillfälle att slå till. Jag har haft chanser och har grämt mig över det, men har inte grubblat över att jag inte gjort mål. Slutspel handlar om att vinna matcher och det har vi gjort, då spelar det ingen roll vem som gör målen, säger Kiiskinen.

Men skottet skulle gå utanför va?

– Antagligen. Jag såg när jag sköt att den skulle gå långt utanför, men jag var glad att backen stod där.

”Surt”

Tyngre var det för Frölundas tränare Roger Rönnberg:

– Ett typiskt overtime-mål. Den studsar på någon och in. Surt när man inte har den studsen med sig, säger han till TV 12.

De 104 matchminuterna tog semifinalmötet upp som SHL-historiens fjärde längsta match någonsin.

Växjös seger tog matchserien till 1-1.

– Det här var viktigt! Att komma tillbaka efter 0-2 hade varit mycket tuffare, säger Nick Johnson.

Fyllesnacket bakom Växjös succé