Så vill Grönborg bygga JVM-laget

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi har ett ganska bra grepp om i vilka roller vi vill ha spelarna”

Foto: Anna Tärnhuvud
Ska hitta guldreceptet Adriam Kempe och förbundskapten Rikard Grönborg under gårdagens träningspass
i Segeltorpshallen. Inför turneringen väntar tre träningsmatcher för juniorkronorna.

Bara tio dagar kvar till JVM-premiären.

Och förbundskapten ­Rikard Grönborg har en klar bild om hur han vill formera laget.

– Vi har ett ganska bra grepp om vilka roller vi vill ha spelarna i, säger Grönborg.

I går genomförde Juniorkronorna sina första ­träningar inför JVM-turneringen som avgörs i Finland. Sverige ställs mot Schweiz i premiärmatchen på ­annandagen.

Två av de största ­stjärnorna saknades under de första träningarna: ­forwardsduon Oskar Lindblom och William Nylander.

Brynäsforwarden Lindblom har varit småkrasslig och väntas ansluta till ­samlingen under torsdagen. William Nylander är kvar i Toronto och kommer till Sverige först på söndag för att tillsammans med övriga laget flyga vidare till ­Helsingfors.

”Kan ändras”

En av de stora frågorna är hur Rikard Grönborg ­tänker formera sitt lag, och inte minst de fyra kedjorna. Tre träningsmatcher väntar innan JVM inleds: Danmark på fredag, Slovakien på måndag och Kanada dagen före julafton.

Men redan de första ­träningarna gav en tydlig bild om hur Grönborgs ­ursprungsplan ser ut.

– Vi har en grundtanke när vi sätter ihop de här ­spelarna och vilka minuter de kommer att spela. Sedan får vi se om det blir den ­kemin vi tror att det ska bli. För det kan ändras också, det här är på alla vis ett ­levande dokument. Jag tror inte vi har facit förrän sista matchen är spelad.

Men du har en klar bild hur du vill ha det?

– Vi har ett ganska bra grepp om vilka roller vi vill ha spelarna i. Beroende på det har vi satt ihop kedjorna och förhoppningsvis ser vi att det kuggar i.

Tre konkurrenter

Under den första träningen hade Alexander Nylander, 17, ­placerats med ­Färjestadsduon Joel ­Eriksson Ek och Rasmus Asplund. En hel del talar för att storebror William tar centerplatsen i den kedjan när han är på plats.

– Vi får se hur det blir när William ­ansluter. Alexander är en spelare som ska bryta mönster och då är det viktigt att få in honom i en kedja där han tillåts ­göra det, säger Grönborg.

När det gäller målvakterna är det en öppen kamp mellan i första hand Linus Söderström och Felix Sandström.

– Det är en konkurrens­situation mellan tre målvakter som i längden är ­positiv för oss. I stort sett blir det den målvakt som är hetast som får spela och det känns väldigt bra.

Kommer du att ha en uttalad förstemålvakt i turneringen?

– Mycket möjligt, men det är för tidigt att säga nu, säger Grönborg.

Så formeras laget

✓ KEDJORNA

Oskar Lindblom (Jens Lööke) – Axel Holmström – Adrian Kempe

 Holmström och Lindblom har spelat tillsammans i landslaget under fler år och bland annat i Toronto för ett år sedan. Då var William Nylander tredjelänk. Nu ser det ut som att Kempe placeras här och det känns som en väldigt spännande kedja. Jens Lööke gick på småkrasslige Lindbloms plats, men lär hamna längre ner i hierarkin när Lindblom ansluter.

Joel Eriksson Ek – William Nylander (Rasmus Asplund) – ­Alexander Nylander

 En hel del talar för att bröderna Nylander får testa tillsammans och se om kemin sitter där. Spännande är bara förnamnet. Eriksson Ek känns som ett väldigt bra komplement. Klok, stryktålig och en helt okej avslutare. Egentligen center men har spelat en hel del ytterforward i både Färjestad och landslaget. I väntan på att William Nylander ansluter går Rasmus Asplund center här. I den här truppen är Asplund i första hand tänkt  som ytterforward.

Lukas Vejdemo – Jakob Forsbacka-Karlsson – Dmytro Timashov

 Känns på förhand som en högst tänkbar tredjekedja. Forsbacka och Vejdemo är två oerhört kloka och mångsidiga spelare. Timashov en ­teknisk lirare som kan bjuda på det oväntade. En trio som både kan producera ­och matchas mot motståndarnas toppkedjor.

Carl Grundström – Christoffer Ehn – Anton Karlsson (Fredrik Olofsson)

 En renodlad gnuggarkedja i de här sammanhangen. Ehn och Karlsson hade den här rollen redan i förra årets turnering. Högst troligt att även Lööke och Asplund flyttas ner hit och är med och slåss om de fyra forwardsplatser som återstår. Två forwards ska bort till den slutgiltiga truppen.

✓ BACKPAREN

Sebastian Aho – William Lagesson

 Spelskicklige Aho med den fysiske Lagesson. Känner ­varandra väldigt bra, spelade bland annat mycket tillsammans i JVM förra året.

Jacob Larsson – Andreas Englund

 Larsson är en tvåvägsback med en offensiv uppsida. Englund är en renodlad defensiv back som är stark i egen zon och runt det egna ­målet.

Gustav Forsling – Gabriel Carlsson

 Lagkamrater i Linköping och det kan bli att de spelar tillsammans även i Juniorkronorna. Forsling är en offensiv kraft, inte minst med sitt ­fruktade skott. Storväxte Carlsson är i första hand en defensiv pjäs.

Adam Ollas Mattsson – Marcus Pettersson

 En back ska bort och står mellan de här två och Gabriel Carlsson om vem som ska tvingas lämna truppen. Pettersson har sin styrka i ­offensiven medan Ollas i första hand har haft defensiva uppgifter i Djurgården, men är helt okej med pucken.

Publicerad: