”Ett bra namn, han borde ligga bra till”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Pär Mårts vill se Grönborg som sin efterträdare

Rikard Grönborg borde ta över Tre Kronor enligt Pär Mårts själv.
Rikard Grönborg borde ta över Tre Kronor enligt Pär Mårts själv.

Pär Mårts, 62, går in på sin sista säsong som förbundskapten – hans efterträdare ska presenteras under augusti:

Och Mårts vet vem han vill ska ta över.

– Jag tycker Rikard Grönborg är ett bra namn. Han borde ligga bra till.

Redan i juni, under ett möte med vice ordförande Peter Forsberg och generalsekreterare Tommy Boustedt meddelade Pär Mårts sitt beslut: det här är hans sista år som förbundskapten för Tre Kronor.

Ett uppdrag han då har haft i sex år:

– Jag berättade lite tankar jag hade och jag kom fram till att det här ska vara min sista säsong. Jag uttryckte att jag skulle köra den här säsongen ut bara och det var deras mål också. Så båda parter var överens, säger Mårts.

Avslutningen på Mårts sista säsong och inledningen på nästa blir speciell. VM är färdigspelad i slutet av maj och mindre än fyra månader senare, den 17 september, inleds World Cup i Nordamerika. Storturneringen där samtliga NHL-spelare är tillgängliga. Turneringen har målats upp som ”den bästa någonsin” och under den prestigefyllda utmaningen står en ny förbundskapten i båset.

Förbundets favorit

Sportbladet har redan berättat att Rikard Grönborg, 47, är Ishockeyförbundets huvudkandidat att ta över. Och nu väljer också Mårts att öppet lyfta fram sin assisterande förbundskapten som den bästa kandidaten:

– Jag tycker att Rikard ska ta över, han är en lämplig kandidat. Men jag har ingen aning om vilka namn som finns och vilka förbundet har pratat med. Men Rikard borde ligga bra till, det kan jag tycka.

Om det blir Grönborg, tycker du då att han ska var huvudansvarig även i VM i maj?

– Steg ett är att se vem det blir. Om blir det Rikard finns han redan i organisationen. Då får vi sätta oss ner och se hur vi ska lösa det. Rikard har ett junior-VM först som han ska koncentrera sig på.

Känner du någon prestige i att eventuellt ta ett steg tillbaka redan under VM och ha en mer assisterande roll?

– Nej, inte alls. Jag jobbar för svensk hockey och allt som görs ska göras för svensk hockeys bästa, det har jag inga problem med. Om de styrande väljer en sådan lösning står jag bakom det.

Presenteras under närmaste veckorna

Enligt vad Sportbladet erfar kommer den nya förbundskaptenen att presenteras under de närmaste veckorna. I början av september hålls en presskonferens i Nordamerika som ett startskott för World Cup om ett år. Där är det tänkt att Mårts efterträdare på plats ska representera Sverige.

– Jag har också hört att det ska presenteras något nytt nu i augusti, säger Mårts.

Du ska fokusera på säsongen och VM, medan din efterträdare ska ta ut en trupp till World Cup. Hur löser ni det rent praktiskt?

– Det är våra högre chefer som får berätta hur det ska gå till, men vi får helt enkelt lösa det. Jag vet vad jag har för ansvarsområde och den som ska ta över har ett annat ansvarsområde. De går lite in i varandra också eftersom trupper ska presenteras parallellt, vi får försöka skilja på de sakerna.

– För det får inte bli så att den här säsongen bara sticker iväg för att vi går och väntar på World Cup. Därför kan det nog vara nyttigt att det är min sista säsong. Jag vill verkligen göra ett väldigt bra jobb i min sista VM-turnering och kommer inte ha fokus någon annanstans.

Hur ser dina planer ut efter VM?

– Jag har ingen utstakad framtid. Allt jag vet är att kontraktet går ut. Om jag ska gå i pension helt och hållet eller vad jag ska göra får vi se. Det beror på vad som dyker upp. Det är en låga som måste tändas i en om man ska göra något annat.

Publicerad: