Rooth tog plats bland de stora

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

HOCKEY

Hon är den första svenska kvinnan att ta klivet in i hockeyns Hall of Fame.

Maria Rooth, 35, njöt av söndagens ceremoni i Prag.

– Det är sjukt stort att få bli en del av historien, sade hon.

I december kom beskedet att hon skulle väljas in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF:s) Hall of Fame. På söndagen var det dags för ceremonin där årets grupp, sju spelare och ledare, skulle väljas in.

Bland dem fanns tjeckiska duon, målvaktsstjärnan Dominik Hasek och forwarden Robert Reichel, samt kanadensiske backen Scott Niedermayer.

– Det var väldigt speciellt, man satt där med legender. Hasek och Reichel är några av dem jag har sett upp till, sade hon.

Sedan tidigare finns 18 svenska herrar – med Peter Forsberg och Mats Sundin i spetsen – i IIHF:s Hall of Fame.

Nu också en kvinna som svenska hockeytjejer kan se upp till.

– Det tror jag är jätteviktigt. Utan det så blir det något unikt varje gång en tjej spelar hockey och i min värld behöver det inte vara det, sade Rooth som själv hade Wayne Gretzky som idol när hon var ung.

Den svenska skyttedrottningen kallas av IIHF för den kanske bästa europeiska hockeyspelaren på damsidan genom tiderna. Hon gjorde alla tre målen, inklusive det avgörande straffmålet, i "miraklet i Turin" när Sverige vann över USA i semifinal och till slut tog OS-silver. Det är första och hittills enda gången som inte Kanada och USA har mötts i mästerskapsfinal. Rooth slutade med ishockeyn efter sitt fjärde OS 2010.

TT

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!