Här tar Bengt-Åke time out – med 0.7 sekunder kvar

HOCKEY

Förbundskaptenens fräcka känga

I går sågades Bengt-Åke Gustafsson totalt efter en sen timeout.

I dag slog han tillbaka – med att ta en time out, med 0.7 sekunder kvar att spela.

– Det var den som avgjorde i dag, säger han skämtsamt.

I går tog Bengt-Åke Gustafsson timeout när Tjeckien hade tekning i offensiv zon med 15 sekunder kvar att spela. Det kritiserades han hårt för, och vissa menade att det var det som gjorde att Tjeckien kunde kvittera och ta matchen till förlängningen, en förlängning som Tjeckien senare vann.

I kväll vann Tre Kronor bronsmatchen mot Tyskland med 3–1. Med blott 0.7 sekunder kvar att spela blev det tekning i Sveriges zon. Då bestämde sig Bengt-Åke Gustafsson, som gjorde sin sista match som förbundskapten för Sverige, för att skicka en sista passning till den svenska mediakåren.

Många skratt

Han signalerade för timeout och gjorde tummen upp, ett beslut som den tyska publiken hade svårt att förstå. Inte heller tyskarnas förbundskapten Uwe Krupp förstod beslutet. Han var vansinnig, och efter matchen fick den svenske kaptenen förklara för tyskarna varför han tog timeout.

Men beslutet var populärt i det svenska laget. Leendena och skratten var många, och i det svenska båset gjordes det flera high fives, med en leende och lycklig Bengt-Åke Gustafsson, som i samband med timeouten lät målvakten Anders Lindbäck få sin första sekund på isen i VM, i centrum.

– Den var lite rolig. Klart att det var en rolig grej, säger Niklas Persson till TV6.

”Ett stort ögonblick”

Magnus Pääjärvi-Svensson tyckte också att det var en rolig grej.

– Det var ett stort ögonblick för Bengt-Åke, det var ändå hans sista turnering. Det betyder nog mycket för honom också, säger han.

När Bengt-Åke Gustafsson intervjuades i TV6 förklarade han på sitt alldeles egna sätt.

– Timeouten var viktig, den var jävligt viktig! Det var den som gjorde att vi vann i dag. Hade vi inte tagit timeouten hade vi fan inte vunnit i dag, sa han, en tydlig passning som alla kritiserade hans beslut i går.