”En fantastisk kväll”

HOCKEY

Sveriges förste NHL-domare om sitt nya liv, sina skador och sin svettiga debut

1 av 4 | Foto: Stephane Robidas, Dallas och Vinnerborg, Sverige under debutmatchen 16 november.

THORNBURN. Domaren Marcus Vinnerborg hann knappt debutera i NHL förrän hans domartröja hamnade i hockeyns Hall of Fame i Toronto.

– Jag fick två domartröjor när jag kom hit, men Hall of Fame ringde nästan direkt och ville ha den ena, säger han.

Svensken som blivit historisk som den förste europeiske domaren i NHL har snabbt blivit en kändis.

Och han har redan fått sin första yrkesskada: Ont i rumpan.

Vinnerborgs ömmande bak kan säkert få fantasin att skena hos vissa, men det har en väldigt enkel förklaring.

– Ja, de mindre rinkarna. I början backade jag in i sargen så många gånger att jag fick ont i baken. I Sverige är man van vid oceaner av utrymme på isen. Här känns det mer som en swimmingpool, säger Marcus Vinnerborg när han förklarar en av de största skillnaderna mot att döma hemma i elitserien.

Vi får åka tjugo mil norrut från Toronto för att hitta honom och det är mil efter mil av vindplågade raksträckor genom Ontario, där snön yr under många nattsvarta vinterkvällar och vinden rasar över det öppna jordbrukslandskapet.

”För familjens skull”

En märklig plats att välja som bas med

tjugo mil till Torontos storflygplats Lester B Pearson och direktflygen till NHL och drygt två extra timmar med bil för att komma till AHL-matcherna han tar sig till med sin nyinköpta Jeep.

– Men det var för familjens skull. Familjen är det viktigaste för mig. Vi kommer från lilla Ljungby och att byta det mot storstadsbruset i Toronto hade varit en kulturchock för alla och framförallt mina tolvåriga tvillingdöttrar.

– Här i Thornburn finns skidåkning, hästar och mindre skolor att gå i. Omställningen blir lättare på en plats som den här, säger han där han sitter i det möblerade hus han hyrt någon kilometer från väldiga Lake Hurons Georgian Bay.

Det var ett stort steg att ta för den före detta språkläraren från Ljungby, men den värsta kulturchocken är redan överstökad.

Han gjorde sin historiska NHL-debut den 16 november med matchen Dallas–Anaheim och togs emot som en hjälte.

– Ja, det var en fantastisk kväll och nästan alla spelare på isen gratulerade mig, inklusive Teemu Selänne som kom fram, slog mig på benskydden och önskade mig välkommen till ligan.

Kontrovers i debuten

Där fick han också sitt första kontroversiella domslut, då han vinkade av ett korrekt mål för Dallas bara för att få beskedet att pucken varit över mållinjen från NHL:s så kallade ”War Room” i Toronto där alla videodomslut avgörs.

– Men här i NHL måste du som domare visa tecknet för hur du själv uppfattat situationen. Och eftersom jag aldrig kunde se att pucken varit över mållinjen gjorde jag tecknet för wash out.

I Sverige kan du lyfta handen till örat och direkt visa att du vill anlita videodomaren, men här får du inte göra det. Du måste visa hur du uppfattat situationen och tar i stället en diskussion med kollegorna efteråt. Sedan tar du beslutet att anlita Toronto.

Det blev Vinnerborgs uppgift i debutmatchen.

– Det blev också en omställning, eftersom jag är van vid att videodomaren sitter uppe på läktaren hemma i elitserien. Här lyfte jag luren och någon svarade ”Who are you?”. Jag svarade ”Marcus Vinnerborg”. Rösten svarade ”Where are you calling from?” och jag var så tagen av hela situationen att jag var tvungen att titta mig omkring i arenan innan jag svarade ”Dallas”.

– ”We’ll come back to you”, svarade rösten och jag stod där och väntade i en evighet tyckte jag, innan rösten kom tillbaka och sa ”Marcus, we have a good goal in Dallas”.

Det var Brad Richards matchavgörande 2–1 som letat sig precis över mållinjen och NHL:s vakande öga i Toronto missar inga mål.

– Det är ett exempel på hur proffsig den här ligan är på alla plan och för mig handlar det om att lära mig alla skillnader i regelboken som finns här i Nordamerika. Det är en på varje sida och regelboken är på 150 sidor. Det handlar om att uppleva varje situation på isen få in det i ryggmärgen.

En stor omställningen var också att anspassa sig till spelet i Nordamerika och den mindre rinkstorleken.

– Den största skillnaden är att det går mycket fortare här borta och det är med nord-syd än cirkulerandet i elitserien. I början backade jag in i sargen fler gånger, då jag var van vid havet av utrymme i Europa. Man måste lära sig läsa spelet här borta och vara lite kvickare på rören för att vara rätt placerad på isen.

Den största skillnaden vid sidan av isen är allt resande.

Det är långa avstånd i NHL och domarna har inga chartrade plan som står och väntar efter matcherna som NHL-spelarna har.

– Nej, vi flyger reguljärt och det mesta får du planera själv, även om vi domare har hjälp av en resebyrå. Men det är ett pusslande och jag som nykomling vill gärna vara på plats en dag innan för att känna mig trygg och förberedd så här i början. Men vi bor på bra hotell och har vi nära till nästa till nästa match och lång väg att resa kan vi till och med få flyga första klass.

”Vill inte säga vad jag tjänar”

Marcus Vinnerborg är ett NHL-proffs som vilken svensk spelare som helst. Han vet vad som krävs och han vet att alla förväntar sig en hundraprocentig arbetsinsats varje kväll.

Skillnaden syns mest i lönekuvertet där Vinnerborg har ungefär en fjärdedel av spelarnas minimilön i NHL.

– Jag vill inte säga vad jag tjänar, eftersom jag inte vet om det är offentliga siffror. Men det handlar inte om en jättestor skillnad mot vad jag hade som proffsdomare i elitserien, säger han.

Men det handlar om ungefär 125 000 dollar i grundlön för en säsong för en domarrookie som Vinnerborg, ungefär 900 000 svenska kronor.

Ingen dålig lön, men ändå för liten för att ge något större sparkapital, speciellt som Vinnerborg behållit sitt hus hemma i Ljungby i Småland.

Han har bara skrivit på ett ettårskontrakt och det kan sluta med det om familjen inte trivs.

Det är hustrun Anna och tvillingdöttrarna Vilma och Amanda, 12 år som avgör framtiden i NHL.

– Familjen är det viktigaste för mig och jag får vara glad att de ställer upp för mig och ger mig den här chansen. Framförallt mina två döttrar. Det är en stor omställning för dem. Det handlar om att familjen trivs och gör de inte det, har jag svårt att motivera att jag ska stanna här, även om jag själv stortrivs.

Det domslutet kommer efter säsongen – och avgör Vinnerborgs framtid som NHL-domare.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL